Ο κύκλος εργαστηρίων της Monumenta «Φωτογραφίζοντας Μνημεία» συνεχίζεται και φέτος με τη διοργάνωση νέων εργαστηρίων και την επανάληψη παλαιότερων.

Η Monumenta, από το φθινόπωρο του 2012, διοργανώνει σε συνεργασία με τους φωτογράφους Στέργιο Καράβατο και Jeff Vanderpool τον κύκλο εργαστηρίων «Φωτογραφίζοντας Μνημεία» που μέχρι σήμερα αριθμεί 8 αυτοτελείς ενότητες. Τα εργαστήρια σχεδιάζονται για να καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα φωτογραφικών προσεγγίσεων πάνω στην έννοια του Μνημείου με τη θεματική τους να παραλλάσσει κάθε φορά από τις αρχαιότητες και τα αρχιτεκτονικά μνημεία της νεότερης εποχής, μέχρι τον δημόσιο χώρο, την αστική πολεοδομία και το φυσικό τοπίο, μέσα και γύρω από την πόλη, ακολουθώντας τα ποικίλα ενδιαφέροντα και τις πολλές δράσεις της Monumenta.

Στόχος των εργαστηρίων είναι αφενός να παρέχουν βασικές γνώσεις τεχνικής, κυρίως με άξονα την αρχαιολογική και αρχιτεκτονική φωτογραφία, αφετέρου να εμβαθύνουν στην κριτική μελέτη των αντίστοιχων φωτογραφικών εφαρμογών και χρήσεων, καθώς βεβαίως και να οξύνουν την προσωπική δημιουργική και φωτογραφική ματιά των συμμετεχόντων. Μέχρι στιγμής συνολικά πάνω από 70 άτομα έχουν παρακολουθήσει τα εργαστήρια και πέρα από το πλουσιότατο φωτογραφικό έργο που έχουν παραγάγει, έχουν συνεισφέρει καίρια στη συνεχή και ανοικτή συζήτηση σχετικά με τα Μνημεία και τις φωτογραφικές τους αναπαραστάσεις.

Για τον Απρίλιο και τον Μάιο έχουν προγραμματιστεί τα φωτογραφικά εργαστήρια «Project: Τοπογραφίες» και «Άνθρωπος και Μνημείο» που θα διεξαχθούν στο νέο χώρο της Monumenta (Παλλάδος 21, Ψυρρή, Αθήνα).

Project: Τοπογραφίες

Εργαστήριο για προχωρημένους που επιθυμούν να εμβαθύνουν και να αναπτύξουν μια εκτενή φωτογραφική ενότητα μέσα στο πλαίσιο των φωτογραφικών προσεγγίσεων της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και της έννοιας του μνημείου. Παρουσιάσεις, κριτική ανάλυση έργων, υποστηρικτική διδασκαλία πάνω στην ανάπτυξη φωτογραφικών projects, το editing, την παραγωγή και προώθηση φωτογραφικού έργου και συγκρότηση προσωπικού portfolio. (Απαιτούνται γνώσεις τεχνικής και κατοχή κατάλληλου εξοπλισμού.)

4 συναντήσεις: 1 και 22 Απριλίου, και 6 και 20 Μαΐου. Τετάρτες: 18.00-21.00. Κόστος: 100 € / 90 € μέλη MONUMENTA / 80 € φοιτητές. Εισηγητές: Στέργιος Καράβατος, Jeff Vanderpool.

Άνθρωπος και μνημείο

Σε αυτό το νέο εργαστήριο θα διερευνηθεί η ιδιαίτερη και περίπλοκη σχέση μεταξύ ανθρώπων και μνημείων. Μέσα από παρουσιάσεις σύγχρονων και παλαιότερων φωτογραφικών προσεγγίσεων, ασκήσεις και εξορμήσεις, κριτική ανάλυση εικόνων και ανάπτυξη μικρών φωτογραφικών ενοτήτων, οι συμμετέχοντες θα ακολουθήσουν τις ενδείξεις των ζωντανών διαδικασιών της κληρονομιάς και θα αποτυπώσουν το πώς οι ζωές μας και η φυσική μας παρουσία αλληλεπιδρούν και διασταυρώνονται με αυτές των μνημείων.

5 συναντήσεις:  7 (Πε), 10 (Κυ), 14 (Πε), 17 (Κυ) και 21 (Πε) Μαΐου. Πέμπτη: 18.00-21.00 και Κυριακή: 11.00-14.00. Κόστος: 100 € / 90 € μέλη MONUMENTA / 80 € φοιτητές. Εισηγητής: Jeff Vanderpool.

Οι εισηγητές

Οι εισηγητές, Στέργιος Καράβατος και Jeff Vanderpool, είναι φωτογράφοι με πολύπλευρη δραστηριότητα και ευρεία διδακτική εμπειρία. Από το 2012 συνεργάζονται με τη ΜΟΝUMENTA στη διοργάνωση και διεξαγωγή της σειράς των εργαστηρίων «Φωτογραφίζοντας Μνημεία», προσφέροντας κάθε χρόνο διαφορετικούς κύκλους θεματικών και φωτογραφικών προσεγγίσεων. Συνδιοργανώνουν επίσης το εργαστήριο Photography and Cultural Heritage για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές του προγράμματος MA in Heritage Management (University of Kent και Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) στην Ελευσίνα.

Ο Στέργιος Καράβατος (MA in Photographic Studies, Un. of Leiden, NL) έχει εργαστεί στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης στην παραγωγή και επιμέλεια εκθέσεων κι έχει συνεργαστεί με το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη διεξαγωγή φωτογραφικών εργαστηρίων για ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Στο έργο του ασχολείται με τη σχέση αστικών χώρων και ιστορικής μνήμης.

Ο Jeff Vanderpool (MA in Image and Communication [Photography], Goldsmiths, University of London), είναι συνιδρυτής της φωτογραφικής ομάδας Fotograficus (www.fotograficus.gr). Έχει διδάξει στο Λονδίνο, ενώ τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στην Αθήνα, όπου διοργανώνει σεμινάρια και είναι επιμελητής και παραγωγός εκθέσεων στη γκαλερί Long Room. Έργο του έχει εκτεθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Πληροφορίες

Monumenta, Παλλάδος 21, Ψυρρή, 2ος όροφος (δίπλα στην Πλατεία Ηρώων), www.monumenta.org

Δηλώσεις συμμετοχής: 6973308857, info@monumenta.org