Τη φωνή της με όσους φορείς και οργανώσεις ενδιαφέρονται και αγωνιούν για την τύχη των αρχαιοτήτων του Ιράκ ενώνει η Ένωση Αρχαιολόγων Ελλάδας «Ηώς» με ανακοίνωσή της.

Συγκεκριμένα, το επιστημονικό σωματείο «καταδικάζει τις αποτρόπαιες πράξεις των τζιχαντιστών της εγκληματικής οργάνωσης ISIS στη Βιβλιοθήκη και το Μουσείο της Μοσούλης στο βόρειο Ιράκ, όπου έκαψαν χιλιάδες πολύτιμα χειρόγραφα, πάπυρους και βιβλία και κατέστρεψαν μοναδικά έργα πολιτισμού της κραταιάς πρωτεύουσας της Ασσυρίας, Νινευί, καθώς επίσης τις εκτεταμένες καταστροφές των ιστάμενων μνημείων που έχουν κηρυχθεί από την UNESCO Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς».

«Τέτοιες πράξεις βαρβαρότητας και σκοταδισμού πλήττουν τον πολιτισμό και την ιστορία της ανθρωπότητας και γυρνούν το ανθρώπινο γένος αιώνες πίσω. Θα πρέπει άμεσα να μπει ένα τέλος στην καταστροφή των μνημείων που ανήκουν σε μία από τις αρχαιότερες κοιτίδες πολιτισμού, της ασσυριακής αυτοκρατορίας, αλλά και στην παγκόσμια συλλογική μνήμη» καταλήγει η Ένωση Αρχαιολόγων Ελλάδας.