Νίκος Χατζηνικολάου (επιμ.), Ο φιλικός κύκλος του Γκρέκο στο Τολέδο, κείμενα: Richard Kagan, Ιωάννης Χασιώτης, Νίκος Χατζηνικολάου, έκδ. Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα 2014, 124 σελ. ISBN: 978-960-476-159-3

Η δίγλωσση έκδοση (ελληνικά, αγγλικά) αποτελεί τον συνοδευτικό κατάλογο της ομότιτλης έκθεσης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη (Κεντρικό Κτήριο, 13 Νοεμβρίου 2014 – 1 Μαρτίου 2015), στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του «έτους Γκρέκο», με αφορμή τη συμπλήρωση 400 χρόνων από τον θάνατο του ζωγράφου.

Ο τόμος, με επιστημονική επιμέλεια του ιστορικού τέχνης Νίκου Χατζηνικολάου και κείμενα του επιμελητή, καθώς και των Richard Kagan και Ιωάννη Χασιώτη, έχει στόχο να αναδείξει και να τιμήσει τους διανοούμενους, τους συλλέκτες και τους παραγγελιοδότες που αποτελούσαν τον προσωπικό κύκλο του Γκρέκο στο Τολέδο και που τον στήριξαν σε όλη τη φάση της δημιουργικής του ζωής.

Περιλαμβάνονται δύο από τις σημαντικότερες προσωπογραφίες που φιλοτέχνησε ο καλλιτέχνης (από το Μουσείο του Πράδο), καθώς και άλλα ζωγραφικά έργα, σπάνια βιβλία, χειρόγραφα και χαρακτικά του 16ου και του 17ου αιώνα που φυλάσσονται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ισπανίας και στα Αρχεία του Τολέδου, καθώς και σε άλλα Ιδρύματα που πρόθυμα δέχτηκαν να δανείσουν τους θησαυρούς τους.