Το Μουσείο Μπενάκη, συμμετέχοντας στο Έτος Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, διοργάνωσε δύο σημαντικές εκθέσεις, οι οποίες εγκαινιάστηκαν τον Νοέμβριο του 2014 και έχουν ως καταληκτική ημερομηνία την 1η Μαρτίου του 2015.

Η έκθεση που φιλοξενείται στο Κεντρικό κτήριο του Μουσείου Μπενάκη (Κουμπάρη 1) είναι αφιερωμένη στο «Φιλικό Κύκλο του Γκρέκο στο Τολέδο», ενώ η δεύτερη που παρουσιάζεται στο Κτήριο της οδού Πειραιώς (Πειραιώς 138), συνδιοργάνωση με το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, έχει τίτλο «Ο Δ. Θεοτοκόπουλος μεταξύ Βενετίας και Ρώμης».

Την επιμέλεια των εκθέσεων είχε ο ομότιμος καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Χατζηνικολάου και το σχεδιασμό η αρχιτέκτων Λένα Κατσανίκα.

Στο διάστημα των 3 περίπου μηνών λειτουργίας των δύο εκθέσεων, 12.000 επισκέπτες περιηγήθηκαν τους χώρους τους, ενώ εκατοντάδες ήταν τα δημοσιεύματα και τα  εκτενή αφιερώματα που επικεντρώθηκαν σε αυτές, τόσο στον ελληνικό όσο και στον ξένο τύπο.

Όσοι δεν έχουν επισκεφθεί ακόμα τις εκθέσεις, μπορούν να προγραμματίσουν την επίσκεψή τους μέχρι την Κυριακή 1 Μαρτίου, αλλά και να προμηθευτούν τους δύο σημαντικούς καταλόγους που εκδόθηκαν για να τις συνοδεύσουν δύο εκθέσεις, οι οποίοι διατίθενται και ηλεκτρονικά στο e-shop του Μουσείου Μπενάκη www.benakishop.gr.