«Το κτήριο της Ακαδημίας Αθηνών αποτελεί κατά κοινή παραδοχή την επιτομή του “ελληνικού τρόπου” του οικοδομείν μέσα στο πολιτισμικό πλαίσιο της νεωτερικότητας. Ο δημιουργός του, Θεόφιλος Χάνσεν, αναδεικνύει τον τρόπο αυτό σε ανεξάντλητη πηγή νέων συνδυαστικών δυνατοτήτων και γενεσιουργό αιτία νέων ιδεών, συμπεριλαμβανομένου και αυτού του αιτήματος περί συγκρότησης εθνικής ταυτότητας για το νεοσύστατο ελληνικό κράτος, χωρίς ωστόσο να καθιστά το αίτημα αυτό το πλεόν καθοριστικό για την παραγωγή της συγκεκριμένης αρχιτεκτονικής».

Για το κτήριο της Ακαδημίας Αθηνών θα μιλήσει η Ρένα Φατσέα (PhD Ιστορία-Θεωρία Αρχιτεκτονικής) στο πλαίσιο σειράς διαλέξεων με τίτλο «Μαθήματα εμβαθύνσεως στην Ιστορία της Αρχιτεκτονικής» που διοργανώνει το Σπουδαστήριο της Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ.

Στην ομιλία της κας Φατσέα η συζήτηση για την Ακαδημία θα αναπτυχθεί σε τέσσερα συνολικά επίπεδα: 1) της γενικής εμφάνισης και της συνολικής σύνθεσης σε συνάρτηση με τις ειδικές μνημονικές ή ιστορικές αναφορές, 2) της άρθρωσης του τοίχου, δομικής και εικονοπλαστικής (αναπαραστατικής), 3) της φιλοσοφίας του αισθητικού προγράμματος και των διακοσμητικών λεπτομερειών και 4) της αντιληπτικής και βιωματικής εμπειρίας με αναφορά στις σχετικές συνθετικές αρχές.

Όπως αναφέρει η κα Φατσέα: «Μέσα από την ανάλυση αυτή τεκμηριώνεται η άμεση υπαγωγή του κτηρίου στο ιστορικό του συγκείμενο, καθώς φαίνεται να αφομοιώνει δημιουργικά πλείστα όσα διδάγματα της νέας εποχής, από τον Διαφωτισμό και μετά, αναφορικά με τον ορισμό του αρχιτεκτονικού και του καλλιτεχνικού έργου, με πρώτο και κύριο εκείνο της ιδιότυπης σύνδεσης με την αρχαιότητα που πραγματοποιείται τώρα πλέον με τρόπους περισσότερο αναπαραστατικούς παρά μιμητικούς.

»Με την έννοια αυτή, η συγκεκριμένη παρουσίαση βλέπει τη σχέση του εμπνευσμένου δημιουργού με το παρόν του ως μια σχέση αναπόδραστη και ως εκ τούτου αποτελεί και ένα σχόλιο επιστημολογικής σημασίας πάνω στην ίδια τη φύση της Ιστορίας».

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015, στις 18.30, στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ (Κτήριο Αβέρωφ, Αμφιθέατρο 8, Πατησίων 42).