Έκθεση με τίτλο «Soloúp. Αϊβαλί: Ένα ταξίδι στο χρόνο» συνδιοργανώνουν το Μουσείο Μπενάκη, το Διεθνές Φεστιβάλ Κόμικς Αθήνας και οι εκδόσεις Κέδρος με αφορμή την κυκλοφορία του graphic novel Αϊβαλί του Soloúp.

Με επίκεντρο το Αϊβαλί, έναν τόπο μνήμης για τον προσφυγικό Ελληνισμό, ο σκιτσογράφος Soloúp επιστρατεύει ιστορικά κείμενα, ντοκουμέντα και φωτογραφίες της εποχής σ’ ένα ταξίδι από τη Μικρασιατική καταστροφή και την ανταλλαγή των πληθυσμών σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λοζάνης ως και τις μέρες μας. Μία περιπλάνηση τριών γενεών μέσα στον χρόνο, προσφύγων και προσφυγογενών. Ξεναγοί της διαδρομής, ο Φώτης Κόντογλου, ο Ηλίας Βενέζης, η Αγάπη Βενέζη Μολυβιάτη και ο Αχμέτ Γιορουλμάζ, οι μαρτυρίες των οποίων αποκτούν εικόνα μέσα στο βιβλίο.

Στην έκθεση παρουσιάζονται εικαστικά από τις σελίδες του graphic novel, καθώς και προσχέδια και πρωτότυπες σελίδες με μολύβι. Συγχρόνως εκτίθεται υλικό όπως φωτογραφίες, σκίτσα, παλιές καρτ ποστάλ και άλλα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν για την τεκμηρίωση και την απόδοση των εικόνων. Οι επισκέπτες, επίσης, θα έχουν τη δυνατότητα να δουν τα στάδια εξέλιξης μιας αφήγησης κόμικ, από το σενάριο μέχρι την τελική ολοκλήρωσή της (storyboard, προσχέδια, μολύβια, μελάνια, κ.λπ.).

Την έκθεση συμπληρώνουν πολύτιμα έγγραφα προσφύγων, σπάνιες φωτογραφίες από την καταστροφή και εκτυπώσεις εφημερίδων με την πρώτη δημοσίευση του βιβλίου του Ηλία Βενέζη Νούμερο 31328, καθώς και άγνωστα σκίτσα του Φώτη Κόντογλου, τα οποία βρέθηκαν κατά την έρευνα του βιβλίου.

Αρχειακό υλικό παραχώρησαν ειδικά για τη συγκεκριμένη ενότητα το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, το ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ και η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης.

Η έκθεση, που παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138), θα εγκαινιαστεί σήμερα, Τρίτη 10 Φεβρουαρίου, στις 20:00 και θα διαρκέσει έως τις 8 Μαρτίου 2015.

Επιμέλεια έκθεσης: Διεθνές Φεστιβάλ Κόμικς Αθήνας.

Εγκαίνια

Την ημέρα των εγκαινίων, στις 19.00, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη επίσημη παρουσίαση του graphic novel του Soloúp Αϊβαλί, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.

Για την έκδοση θα μιλήσει ο Μιχάλης Παγίδας, σύμβουλος επιχειρήσεων αλλά και απόγονος Αϊβαλιωτών, δισέγγονος του «κοντραμπατζή Στριγγάρου» όπως αναφέρεται και στο βιβλίο από τον Φ. Κόντογλου. Ο Bruce Clark θα παρέμβει για το βιβλίο μέσω video. Την παρουσίαση θα χαιρετίσει ο εκδότης του «Κέδρου» Ευάγγελος Παπαθανασόπουλος.