Αυτοψίες σε μνημεία στην περιοχή της Ηπείρου πραγματοποίησε την Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015 κλιμάκιο αποτελούμενο από πέντε καθηγητές του ΕΜΠ, υπό τον Πρύτανη του Ιδρύματος Ιωάννη Γκόλια και πέντε αρχιτέκτονες και μηχανικούς του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων υπό την καθοδήγηση της Γενικής Διευθύντριας Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων Ευγενίας Γατοπούλου.

Οι ειδικοί επισκέφθηκαν τη γέφυρα της Πλάκας, προκειμένου να αξιολογηθούν η κατάσταση του μνημείου και τα αίτια πτώσης της καμάρας ώστε να δρομολογηθεί ταχύτερα και αποτελεσματικά η αποκατάστασή της.

Ο κ. Γκόλιας επισήμανε ότι υπάρχει τεχνογνωσία αλλά και η τεχνολογία, που μπορεί «να ξαναβάλει το γεφύρι εκεί που ήταν, με τον τρόπο που ήταν, όπως ήταν και σύντομα» και πρόσθεσε ότι το ΕΜΠ είναι έτοιμο να προσφέρει άμεσα προς τους κρατικούς φορείς εκείνα τα στοιχεία, τη σύλληψη δηλαδή, της προσέγγισης η οποία θα μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

«Στη συνέχεια να δούμε πώς θα προχωρήσουμε άμεσα στη μελέτη, η οποία θα μας δώσει τη δυνατότητα πάρα πολύ σύντομα να βρισκόμαστε στη θέση να ξεκινήσουμε άμεσα την κατασκευή του μνημείου», τόνισε ο πρύτανης μιλώντας στους δημοσιογράφους. Ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ, Μανόλης Κορρές, ανέφερε πως οι προσπάθειες όλων μπορούν να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Επιπρόσθετα, αυτοψία διενεργήθηκε στη γέφυρα Κόνιτσας στον Αώο ποταμό, στη γέφυρα Κλειδωνίας στον Βοϊδομάτη ποταμό, στη γέφυρα «Ζέρμας» ή «Δροσοπηγής» στον Σαραντάπορο ποταμό και στη γέφυρα Πολιτσάς στον Άραχθο.

Σχετικά με το ιστορικό Γεφύρι της Άρτας, μετά από αυτοψία διαπιστώθηκε πως μακροσκοπικά το μνημείο δεν φαίνεται να έχει υποστεί βλάβη από τις πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή.

Άρτα

Σειρά αυτοψιών σε μνημεία της αρμοδιότητάς της πραγματοποίησε και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας, ενημερώνοντας στη συνέχεια την Κεντρική Υπηρεσία για τα προβλήματα τα οποία παρουσιάστηκαν σε ορισμένους αρχαιολογικούς χώρους και σε βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία. Ωστόσο, η πλήρης αποτίμηση των ζημιών μπορεί να γίνει μόνο μετά την υποχώρηση των υδάτων.

Φθιώτιδα

Ζημιές σημειώθηκαν και στη Φθιώτιδα. Συγκεκριμένα υπήρξε μερική κατάρρευση της μεταβυζαντινής γέφυρας στη θέση «Νερούτσου Μύλος», στην οποία έχει αναλάβει να υλοποιήσει έργο η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Φθιώτιδας, μετά τη σχετική έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού. Την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015 στο μνημείο έγινε κοινή αυτοψία από μηχανικούς της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών μνημείων, προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, προκειμένου να ληφθούν άμεσα έργα προστασίας των εναπομεινάντων βάθρων.