Έκθεση και συνέδριο με γενικό τίτλο «Η Αθήνα την Οθωμανική περίοδο, 1458-1833» διοργανώνει η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα. Η κύρια ιδέα είναι να διερευνηθεί η τοπογραφία, η αρχαιολογία και η ιστορία της Αθήνας κατά την οθωμανική εποχή, μέσω της προβολής περιηγητικών βιβλίων, έργων τέχνης και τοπογραφικών απεικονίσεων από τις συλλογές της Γενναδείου και των Αρχείων της ΑΣΚΣΑ, καθώς και αρχαιολογικών ευρημάτων από τις ανασκαφές στην Αρχαία Αγορά.

Η έκθεση, που θα διαρκέσει από τις 10 Φεβρουαρίου έως τις 30 Ιουνίου 2015, θα προβάλει τις συλλογές της οθωμανικής περιόδου που φυλάσσονται στη Βιβλιοθήκη μέσα από διάφορες θεματικές που αφορούν στην καθημερινή ζωή των κατοίκων της Αθήνας την περίοδο 1458-1833 και στο ενδιαφέρον των επισκεπτών για τις αρχαιότητες της περιοχής. Θα επισημάνει, επίσης, τη σπουδαιότητα των ανασκαφών στην Αρχαία Αγορά, οι οποίες αποκάλυψαν τα κατάλοιπα της κλασικής-ρωμαϊκής-βυζαντινής και οθωμανικής πόλης.

Η έκθεση διερευνά τη σχέση των ανθρώπων της πρώιμης σύγχρονης εποχής με την πόλη της Αθήνας και σε αντιπαράθεση με τα κατάλοιπα του κλασικού της παρελθόντος, καθώς και με τα ήθη και τους τρόπους ζωής κατά την οθωμανική περίοδο. Εξερευνά την επίδραση του παρελθόντος στη διαμόρφωση της ταυτότητας των ανθρώπων σε μεταγενέστερες περιόδους.

Σε ένα δεύτερο επίπεδο οι διοργανωτές ελπίζουν ότι η έκθεση αυτή θα δώσει ένα έναυσμα στο να αναδειχθούν και άλλες συλλογές που σχετίζονται με το θέμα σε διάφορα μουσεία και αρχαιολογικούς-ιστορικούς χώρους της Αθήνας, ώστε να μετατραπεί η πόλη σε ένα ζωντανό μουσείο ανοικτό για εξερεύνηση και γνώση.

Την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου, ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης, και ώρα 19.00, στο Cotsen Hall της Αμερικανικής Σχολής Αθηνών θα πραγματοποιηθεί ομιλία του John Camp II, Διευθυντή των ανασκαφών στην Αρχαία Αγορά των Αθηνών της ΑΣΚΣΑ, με θέμα «Dodwell and Ottoman Athens, 1805».

Την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου, και ώρα 12:00, θα γίνει ξενάγηση στην αίθουσα Τσούτσου του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών από τη Διευθύντρια του μουσείου Αγλαΐα Αρχοντίδου και τον ιστορικό-αρχαιολόγο δρα Λεωνίδα Αργυρό, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που οργανώνονται από τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη με συμμετοχή του μουσείου.

Το συνέδριο με γενικό τίτλο «The Topography of Ottoman Athens. Archaeology and Travel» θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο της ΑΣΚΣΑ Cotsen Hall στις 23 και 24 Απριλίου 2015. Το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί σύντομα.