Ξεκίνησαν οι εγγραφές για τον 25ο Κύκλο Μαθημάτων (Φεβρουάριος-Μάρτιος 2015) στον οποίο θα διδάξουν επίλεκτα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας για θέματα της ειδικότητάς τους που αναφέρονται στα όνειρα στην αρχαία ελληνική λογοτεχνία, στην ποιητική του τοπίου, τη φιλοσοφία της Ιστορίας, την ψυχολογία, τη γεωλογία του Αιγαίου, την ιστορία της τέχνης.

Συγκεκριμένα θα γίνουν τα εξής μαθήματα:

— 5 μαθήματα για τα όνειρα στη λογοτεχνία: «Όνειρα και οράµατα στην Αρχαία Ελληνική Λογοτεχνία», Γιώργης Γιατροµανωλάκης (Καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας, Πανεπιστήµιο Αθηνών). Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται κάθε Πέμπτη και ώρα 17.00-18.30.

— 5 μαθήματα λογοτεχνίας: «Η Ποιητική του τοπίου. Αναπαραστάσεις τοπίων στην αφηγηµατική πεζογραφία και τη λυρική ποίηση», Ελένη Πολίτου-Μαρµαρινού (Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας, Τµήµα Φιλολογίας, Πανεπιστήµιο Αθηνών). Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη και ώρα 17.00-18.30.

— 5 μαθήματα φιλοσοφίας της ιστορίας: «Το “νόηµα” της Ιστορίας και η “χρήση” της Ιστορίας», Χρήστος Γιανναράς (Καθηγητής Φιλοσοφίας, Πάντειο Πανεπιστήµιο). Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται κάθε Πέμπτη και ώρα 19.30-21.00.

— 5 μαθήματα ψυχολογίας: «5 ταξίδια αυτογνωσίας –σε ταραγµένους καιρούς– µε οδηγό την ψυχολογία», Φωτεινή Τσαλίκογλου (Καθηγήτρια Ψυχολογίας – συγγραφέας). Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται Δευτέρα και Παρασκευή και ώρα 17.00-18.30.

— 5 μαθήματα για τη γεωλογία του Αιγαίου: «Το αρχιπέλαγος τού Αιγαίου. Ορυκτά, απολιθώµατα, σεισµοί και γεωλογικά φαινόµενα», Μιχάλης Δερµιτζάκης (Καθηγητής Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας, Τµήµα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Πανεπιστήµιο Αθηνών), συντονιστής της ενότητας, και Αθανάσιος Κατερινόπουλος, Ευθύµιος Λέκκας, Κωνσταντίνος Μακρόπουλος, Μιχάλης Σταµατάκης. Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη και ώρα 19.30-21.00.

— 6 μαθήματα για την ιστορία της τέχνης :«Η γοητεία των -ισµών και το πρόβληµα της πρόσληψής τους. Μια εισαγωγή στη θεωρία και την ιστορία της τέχνης», Μάνος Στεφανίδης (Ιστορικός Τέχνης, Αναπλ. Καθηγητής, Τµήµα Θεατρικών Σπουδών, Πανεπιστήµιο Αθηνών). Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη και ώρα 19.30-21.00.

Oι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν δήλωση μέχρι την έναρξη των μαθημάτων ηλεκτρονικά εδώ. Εναλλακτικά μπορούν να τη συμπληρώσουν εντύπως στα γραφεία της Στοάς τού Βιβλίου. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Αναλυτικές πληροφορίες εδώ.