Ο μεγάλος αριθμός σεισμικών δονήσεων που καταγράφηκε τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή της Φλωρεντίας, προκαλεί ανησυχία στην Ιταλία για την αρχιτεκτονική και πολιτιστική κληρονομιά της Φλωρεντίας, και ειδικότερα για το άγαλμα του Δαβίδ, το φημισμένο έργο που φιλοτέχνησε ο Μιχαήλ Άγγελος.

Ο υπουργός Πολιτισμού Ντάριο Φραντσεσκίνι ανακοίνωσε ότι το κράτος θα διαθέσει τα 200.000 ευρώ που απαιτούνται για την κατασκευή ενός αντισεισμικού βάθρου για την προστασία του περίφημου γλυπτού.

Την άνοιξη, μελέτη αποκάλυψε ότι το αριστούργημα της Αναγέννησης απειλείται με κατάρρευση εξαιτίας μικρορωγμών που έχει εμφανίσει στα πόδια.

Η τοποθέτηση ενός βάθρου που θα προστατεύει το γλυπτό από κάθε είδους κραδασμό που προκαλείται από το βάδισμα των επισκεπτών, την κίνηση των τροχοφόρων, εργασίες ή σεισμούς έχει προταθεί, αλλά οι πρόσφατες σεισμικές δονήσεις έχουν καταστήσει το σχέδιο ακόμη πιο επείγον, εξήγησε ο υπουργός Πολιτισμού. «Ένα αριστούργημα σαν τον Δαβίδ δεν πρέπει να διατρέχει κανέναν κίνδυνο», είπε.

Ο Άντζελο Ταρτουφέρι, διευθυντής της Πινακοθήκης της Ακαδημίας στη Φλωρεντία, όπου εκτίθεται το άγαλμα, δήλωσε στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa ότι, με τη χρηματοδότηση, το βάθρο θα είναι έτοιμο σε έναν χρόνο.