Το Μεγανήσι, στα ανατολικά της Λευκάδας, είναι το μεγαλύτερο νησί του εσωτερικού αρχιπελάγους του Ιονίου, που εκτείνεται μεταξύ Λευκάδας, Ιθάκης και των δυτικών ακαρνανικών ακτών. Το Ν∆ άκρο του νησιού αποτελεί η χερσόνησος «Πόδι», μια στενή λωρίδα γης μήκους 6,5 χλμ. με απότομα κατακόρυφα πρανή και λίγες ελαιόφυτες εκτάσεις στις πλαγιές της, ακατοίκητη και απροσπέλαστη μέχρι το 2011.

Στη χερσόνησο αυτή το 2011 εντοπίστηκαν κατόπιν υπόδειξης κατοίκου του νησιού επτά τύμβοι, που είχαν λαθρανασκαφεί. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος πραγματοποίησε ανασκαφική έρευνα σε σύντομες περιόδους κατά τα έτη 2011, 2013 και 2014, με ιδιαίτερα σημαντικά αποτελέσματα, καθώς προέκυψαν πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για την κατοίκηση του χώρου κατά το τέλος της Μυκηναϊκής περιόδου.

«Οι τύμβοι του Μεγανησίου» είναι ο τίτλος διάλεξης που θα δώσει η δρ Ολυμπία Βικάτου, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, κατά την 3η φετινή συνάντηση του Μυκηναϊκού Σεμιναρίου.

Όπως αναφέρει σχετικά η κα Βικάτου: «Ερευνήθηκαν συνολικά 15 τύμβοι Υπομυκηναϊκής εποχής, οι οποίοι εντοπίστηκαν σε σημεία κοντά στην κορυφογραμμή και στις πλαγιές. Πρόκειται για εντυπωσιακά μνημεία, κατασκευασμένα σε περίοπτη θέση με απεριόριστη θέα προς το Ιόνιο, τα ευρήματα των οποίων οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ανήκαν σε πολεμιστές.

»Επιπλέον, σε μικρό ευλίμενο πλάτωμα κοντά στη θάλασσα, στη θέση “Μυλί”, ερευνήθηκαν οικιστικά κατάλοιπα, πλησίον ενός από τους τύμβους. Ενδιαφέρον στοιχείο είναι επίσης η ύπαρξη κεραμικής της μυκηναϊκής-υπομυκηναϊκής περιόδου στα πλέον απόκρημνα σημεία της χερσονήσου, στις θέσεις “Καστρί”, “Τούρλο” και “Σαμάρια”. Τα μέχρι τώρα δεδομένα αποτελούν τα πρώτα δείγματα για μια νέα αρχαιολογική θέση του τέλους της μυκηναϊκής εποχής και των Σκοτεινών αιώνων, που περιλαμβάνει μια ιδιότυπη εκτεταμένη νεκρόπολη και μία εγκατάσταση.

»Η περίοδος αυτή παραμένει άγνωστη ακόμα στη γειτονική Λευκάδα, το πλησιέστερο νησί με το οποίο έχει την πλέον άμεση επικοινωνία, όπου τα τελευταία μόλις χρόνια έχουν προκύψει δεδομένα της τελευταίας μυκηναϊκής περιόδου. Αποκαλύπτεται ωστόσο έντονα σε ένα μικρό νησί που βρισκόταν πάνω στα σημαντικά θαλάσσια περάσματα του Ιονίου τοποθετώντας το Μεγανήσι, μετά την Κεφαλονιά, την Ιθάκη και την Αιτωλοακαρνανία, στο χάρτη της “Πολιτιστικής Κοινής” της ∆υτικής Ελλάδας».

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 18 ∆εκεμβρίου 2014, στις 19:00, στο Αμφιθέατρο Α. Αργυριάδη (Κεντρικό Κτήριο Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου 30).

Το Μυκηναϊκό Σεμινάριο

Το Μυκηναϊκό Σεμινάριο είναι συνάντηση αρχαιολόγων και φοιτητών με σκοπό την παρουσίαση και συζήτηση του εν εξελίξει ή πρόσφατου έργου –ερευνών πεδίου και μελετών– στον τομέα των Μυκηναϊκών σπουδών. Οι παρουσιάσεις του Μυκηναϊκού Σεμιναρίου έχουν τη μορφή 45λεπτων εισηγήσεων μετά από τις οποίες ακολουθεί συζήτηση.

Οργανωτική Επιτροπή: Νάγια Πολυχρονάκου-Σγουρίτσα, Ιφιγένεια Τουρναβίτου, Αιμιλία Μπάνου, Χαρίκλεια Μπρεκουλάκη.