Την απόσυρση δύο αρχαίων κυπριακών κεφαλών από δημοπρασία του οίκου Sotheby’s στην Νέα Υόρκη, μέχρι να διευκρινιστεί ότι δεν εξήχθησαν παράνομα από την Κύπρο, ζήτησε την περασμένη εβδομάδα, με επιστολή του, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Walk of Truth (WoT).

Ο οργανισμός, που ενήργησε μετά από πληροφορίες του διευθυντή του Μουσείου της Μονής Κύκκου Στέλιου Περδίκη, στην επιστολή του αναφέρει πώς «η Κύπρος υπήρξε θύμα λεηλασίας και καταστροφής της πολιτιστικής κληρονομιάς από το 1974 και μετά, όταν η Τουρκία εισέβαλε στη νήσο». Στο κατεχόμενο σήμερα τμήμα του νησιού, εκκλησίες και αρχαιολογικοί χώροι έχουν λεηλατηθεί και οι θησαυροί τους πωλούνται παράνομα στον εξωτερικό, επισημαίνεται.

Ο οίκος δημοπρασιών Sotheby’s σε απαντητική επιστολή του ενημέρωσε το Walk of Truth ότι πιστεύει πώς τα έργα αυτά έχουν εξαχθεί από την Κύπρο πριν το 1974 και ότι δεν έχουν πωληθεί «παράνομα».

Οι δύο κεφαλές

Όπως αναφέρεται στον κατάλογο του οίκου Sotheby’s οι δύο κεφαλές είναι κυπριακές από ασβεστόλιθο. Η μία αναπαριστά θεό ή ιερέα, και χρονολογείται μεταξύ 490-450 π.Χ., και η άλλη κεφάλι Κόρης του 6ου αιώνα π.Χ.

Η δημοπρασία έγινε την Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014 και οι κεφαλές πωλήθηκαν έναντι 20.000 δολαρίων και 25.000 δολαρίων αντίστοιχα.

Το WoT, σε ανακοίνωσή του, θέτει σοβαρά ερωτήματα και καλεί τον οίκο δημοπρασιών να αποδείξει με πιστοποιητικά και στοιχεία την ημερομηνία εξαγωγής των κεφαλών από την Κύπρο. Όπως αναφέρει, «οι οίκοι δημοπρασιών έχουν υποχρέωση να ερευνούν τι δημοπρατούν και τι αγοράζουν οι πελάτες τους, ώστε να υπάρχει διαφάνεια στην αγοραπωλησία έργων τέχνης».