Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, ο αρχαιότερος υπολογιστής του κόσμου, θα βρεθεί στο επίκεντρο ημερίδας που διοργανώνουν η Κοσμητεία της Πολυτεχνικής και η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

Στην ημερίδα θα παρουσιαστούν οι τελευταίες εξελίξεις και τα αδημοσίευτα αποτελέσματα των ερευνών της Επιστημονικής Ομάδας του ΑΠΘ που διερευνά το Μηχανισμό των Αντικυθήρων. Επίσης, ο Αρχαιολόγος και Υπ. Διδάκτορας του ΑΠΘ, Αλέξανδρος Τούρτας, ο οποίος συμμετείχε στην πρόσφατη ενάλια έρευνα του ναυαγίου των Αντικυθήρων, θα παρουσιάσει τη μεθοδολογία και τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών στο χώρο του ναυαγίου.

Η ημερίδα, με τίτλο: «Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων και παρουσίαση ενός μοντέλου του» θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014 και ώρες 11.00-14.00, στην Αίθουσα Τελετών του Παλαιού Κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

Στην ημερίδα θα μιλήσουν ο Κυριάκος Ευσταθίου (Καθηγητής Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ), ο Ιωάννης Σειραδάκης (Καθηγητής Αστρονομίας του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ) και η Μαγδαληνή Αναστασίου (Διδάκτωρ του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ). Η Μαγδαληνή Αναστασίου ολοκλήρωσε την πρώτη, παγκοσμίως, διδακτορική διατριβή για το Μηχανισμό των Αντικυθήρων, στο Εργαστήριο Αστρονομίας του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ.

Παρεμβαίνει ο δύτης-αρχαιολόγος, Αλέξανδρος Τούρτας.

Στην ημερίδα θα εκτεθεί ομοίωμα του Μηχανισμού των Αντικυθήρων που κατασκεύασε η Επιστημονική Ομάδα του ΑΠΘ.