Σε ένα συναρπαστικό ταξίδι εκατομμύρια χρόνια πίσω στον χρόνο, στην εποχή της αδιαφιλονίκητης κυριαρχίας των δεινοσαύρων πάνω στη Γη, αλλά και της μυστηριώδους εξαφάνισής τους, προσκαλεί μικρούς και μεγάλους το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο με τη νέα του παράσταση «Ο θάνατος των δεινοσαύρων» που θα προβάλλεται από τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014.

Πρόκειται για μια εντυπωσιακή παράσταση, που παρουσιάζει με συναρπαστικό τρόπο ορισμένες μόνο από τις πιθανές ερμηνείες της μαζικής εξαφάνισης των δεινοσαύρων και εστιάζει στην επικρατέστερη, σύμφωνα με την οποία οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν από το πρόσωπο της Γης εξαιτίας της πρόσκρουσης στον πλανήτη μας ενός τεράστιου αστεροειδούς πριν από περίπου 65 εκατομμύρια χρόνια. Ταυτόχρονα προσπαθεί να δώσει το έναυσμα για ενδιαφέρουσες ερωτήσεις όπως: «Πόσο πιθανό είναι άραγε ένα αντίστοιχο σενάριο μελλοντικής εξαφάνισης των ειδών που ζουν σήμερα στον πλανήτη μας;»

Όλα αυτά παρουσιάζονται στον εντυπωσιακό, τεράστιο θόλο του Πλανηταρίου με τρόπο που εντυπωσιάζει και μετατρέπει την παράσταση σε μια εικονική περιπέτεια που κόβει την ανάσα και μένει γι΄ αυτό αξέχαστη.

«Με τη νέα ψηφιακή παράσταση “Ο Θάνατος των Δεινοσαύρων” εστιάζουμε ακόμα περισσότερο σε ένα θέμα που όχι μόνο έχει εξάψει τη φαντασία του ευρύτερου κοινού, αλλά που ακόμη και σήμερα συνεχίζει να αποτελεί πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ πολλών επιστημόνων» αναφέρει ο Δρ Μάνος Κιτσώνας, Διευθυντής του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου, και συνεχίζει: «Αναφερόμαστε, φυσικά, στις πιθανές αιτίες που προκάλεσαν την μαζική εξαφάνιση των δεινοσαύρων, ένα θέμα που μας αφορά ιδιαίτερα στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο, καθώς σύμφωνα με την επικρατέστερη ερμηνεία η εξαφάνιση αυτή οφείλεται σε έναν εξωγήινο “εισβολέα” από το Διάστημα και πιο συγκεκριμένα στην καταστροφική πρόσκρουση ενός αστεροειδούς στην ευρύτερη περιοχή της χερσονήσου Γιουκατάν, στο σημερινό Μεξικό, πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια. Για την παρουσίαση αυτής της επικρατέστερης ερμηνείας, καθώς και για την παρουσίαση άλλων, περισσότερο ή λιγότερο πιθανών σεναρίων σχετικών με την μαζική εξαφάνιση των δεινοσαύρων, δημιουργήσαμε μια νέα ψηφιακή παράσταση, που αφενός είναι συναρπαστική και “ζωντανή”, αφετέρου έχει σημαντικό εκπαιδευτικό ενδιαφέρον, καθώς περιλαμβάνει και πολλά θέματα που σχετίζονται με τη Γεωλογία, την Βιολογία, την Παλαιοντολογία και φυσικά την Αστρονομία».

Τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014, θα πραγματοποιηθούν τρεις παραστάσεις (ώρες 18:30, 20:00 και 21:00) με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Απαραίτητα είναι μόνο τα δελτία εισόδου, η διανομή των οποίων θα πραγματοποιηθεί από το Ταμείο του Πλανηταρίου από τις 18:00 της ίδιας ημέρας. Την ημέρα αυτή την πρώτη παράσταση θα προλογίσει ο Μιχαήλ Δ. Δερμιτζάκης, Ομότιμος Καθηγητής Γεωλογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η παράσταση «Ο θάνατος των δεινοσαύρων» θα ενταχθεί στο τρέχον πρόγραμμα του Πλανηταρίου (Λ. Συγγρού 387, Παλαιό Φάληρο, είσοδος από Πεντέλης 11, τηλ. 210 9469600) με εισιτήριο 6 ευρώ για τους ενήλικες και 4 ευρώ για τα παιδιά. Προτείνεται για παιδιά 7 ετών και άνω.