Η εξέχουσα θέση της Αθήνας κατά τον 5ο και 4ο αιώνα π.Χ. βασιζόταν κυρίως στη ναυτική της υπεροχή. Ανάλογη ήταν και η σημασία των λιμένων της Αθήνας στον Πειραιά, στους ναυστάθμους των οποίων στεγάζονταν εκατοντάδες τριήρεις, αποτελώντας το κυριότερο μέσο επιβολής της Αθηναϊκής θαλάσσιας κυριαρχίας. Σύμφωνα με ανώνυμο Αθηναίο συγγραφέα, οι ναύσταθμοι του Πειραιά ξεπερνούσαν σε μεγαλείο ακόμα και τα αρχιτεκτονήματα της Ακροπόλεως των Αθηνών: «δέσποιν’ ἁπασῶν πόντι Ἀθηναίων πόλι, ὡς μοι καλόν σου φαίνεται τό νεώριον, ὡς καλός ο Παρθενῶν, καλός δ’ ὁ Πειραεύς».

«Ναύσταθμοι του Πειραιά: η ραχοκοκαλιά της Αθηναϊκής Δημοκρατίας» είναι ο τίτλος διάλεξης που θα δώσει ο δρ Bjørn Lovén σήμερα, Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014 και ώρα 19.00, στην αίθουσα ρωμαϊκών γλυπτών του Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιά (Χαρ. Τρικούπη 31).

Στη διάλεξή του, ο δρ Lovén θα συνοψίσει τα σημαντικότερα αποτελέσματα των ερευνών του Zea Harbour Project, μέσω των οποίων αποκαλύφθηκε η εξέλιξη των ναυστάθμων από την πρώιμη φάση τους στο τέλος του 6ου αιώνα π.Χ. ή στις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ., μέχρι την ήττα του Αθηναϊκού στόλου στη ναυμαχία της Αμοργού το 322 π.Χ., όταν η Αθηναϊκή ναυτική κυριαρχία έδωσε τη θέση της στη Μακεδονική ηγεμονία.

Ο δρ Bjørn Lovén, του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, ειδικεύεται στη μελέτη αρχαίων λιμένων και καταποντισμένων χώρων. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Κλασική Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο του Άαρχους και έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Διετέλεσε διευθυντής του Zea Harbour Project από το 2001 και συνδιευθύνει τις πρόσφατες έρευνες στο αρχαίο λιμάνι του Λεχαίου στην Κόρινθο. Ο δρ Lovén και οι συνεργάτες του δημοσίευσαν το 2011 τον πρώτο τόμο μιας μονογραφίας για τους νεώσοικους και τα νεωλκεία του λιμένα της Ζέας, ενώ ο δεύτερος τόμος αναμένεται να δημοσιευτεί φέτος, ολοκληρώνοντας τις έρευνες των λιμενικών εγκαταστάσεων της Ζέας.

Η διάλεξη πραγματοποιείται στο πλαίσιο κύκλου διαλέξεων με επίκεντρο τον Πειραιά από τη Γεωμετρική έως τη Ρωμαϊκή περίοδο που διοργανώνει η ΚΣΤ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στοχεύοντας παράλληλα να καταστήσει γνωστό στο ευρύτερο κοινό το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης.

Στις 18.30 θα γίνει ξενάγηση στο μουσείο από την αρχαιολόγο κα Αγγελική Πούλου. Τηλέφωνα δήλωσης συμμετοχής: 210 4590731 (7.30-15.30) και 210 4590732 (15.00-22.00).