Την ιστορία των ανασκαφών και των ερευνών στους Φιλίππους αφηγείται η περιοδική έκθεση με τίτλο «Φίλιπποι 1914-2014: Εκατό χρόνια ερευνών της Γαλλικής Σχολής Αθηνών» που θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, στην πτέρυγα περιοδικών εκθέσεων «Κυριάκος Κρόκος».

H έκθεση περιλαμβάνει πλούσιο φωτογραφικό υλικό, σχέδια και μακέτες από τα αρχεία της Γαλλικής Σχολής Αθηνών, του Πανεπιστημίου της Λωζάνης και του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, που αφορούν κυρίως στις πρώτες δεκαετίες των ανασκαφών στους Φιλίππους, εστιάζοντας ιδιαίτερα στα ευρήματα βυζαντινών χρόνων. Στο πλαίσιο αυτό, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, τιμώντας τη μνήμη της πρόσφατα εκλιπούσας Ευτυχίας Κουρκουτίδου-Νικολαΐδου, πρώτης Διευθύντριας του ΜΒΠ και ανασκαφέως της Βασιλικής του Μουσείου Φιλίππων (γνωστής και ως Βασιλικής Γ’) ενέταξε στην έκθεση και μία ενότητα αφιερωμένη στην ανασκαφή της Βασιλικής Γ’, εκθέτοντας χαρακτηριστικά ευρήματα, που εικονογραφούν τόσο τον παλαιοχριστιανικό ναό, όσο και την επανάχρηση του χώρου στους μεσοβυζαντινούς χρόνους.

Η έκθεση διαρθρώνεται σε τρεις βασικές ενότητες. Η πρώτη ενότητα παρουσιάζει την ιστορία των Φιλίππων, τον τόπο και τους πρωτοπόρους, η δεύτερη την ιστορία των ανασκαφών, όπου παρουσιάζονται αναλυτικά οι ανασκαφικές περίοδοι, τα μνημεία, τα κινητά ευρήματα και οι προσπάθειες αποκατάστασης και η τρίτη ενότητα παρουσιάζει τους ανθρώπους, δηλαδή τους ανασκαφείς και τις συνθήκες διεξαγωγής των ερευνών και διαβίωσης, καθώς και την ιστορία της περιοχής και τις προοπτικές της έρευνας.

Την έκθεση συνοδεύουν και δύο προβολές, μία για τον Paul Collart (μέλος της Γαλλικής Σχολής και υπεύθυνο πολλών αποστολών στους Φιλίππους ανάμεσα στο 1927 και το 1935), και μία για τις συνθήκες που επικρατούσαν στη Γαλλία και στην Ελλάδα το πρώτο μισό του 20ού αιώνα.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα λάβουν χώρα την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014 στις 20.00. Των εγκαινίων θα προηγηθεί στις 18.00 στο αμφιθέατρο Στέφανος Δραγούμης, η εναρκτήρια συνεδρία Διεθνούς Συνεδρίου με τίτλο «Ο χώρος των Φιλίππων, παρελθόν, παρόν, μέλλον», στην οποία θα χαιρετήσουν η κ. A. Τσιλιπάκου, Διευθύντρια του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, και ο κ. Α. Farnoux, Διευθυντής της Γαλλικής Σχολής Αθηνών. Θα ακολουθήσει η εναρκτήρια ομιλία του κ. Pierre Ducrey, ξένου Εταίρου της Académie des Inscriptions et Belles-Lettres, και Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Γαλλικής Σχολής Αθηνών με τίτλο «Philippes, la redécouverte d’un site. 100 années de recherches».

Πού και πότε

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, πτέρυγα περιοδικών εκθέσεων «Κυριάκος Κρόκος», Λεωφ. Στρατού 2, Θεσσαλονίκη. Τηλ. 2313306400, E-mail: mbp@culture.gr

Διάρκεια έκθεσης: 23 Οκτωβρίου 2014 – 31 Ιανουαρίου 2015.