Το υπερωκεάνιο Βρετανικός, αδελφό πλοίο του Τιτανικού, ήταν ένα από τα μεγαλύτερα υπερωκεάνια της γραμμής του Βορείου Ατλαντικού στις αρχές του 20ού αιώνα. Ωστόσο δεν διέσχισε ποτέ τον Ατλαντικό Ωκεανό. Επιτάχθηκε στη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου από το Βρετανικό Ναυαρχείο και μετατράπηκε σε νοσοκομειακό πλοίο. Βυθίστηκε το 1916 από γερμανική νάρκη, ενώ έπλεε ανοικτά της Κέας με προορισμό τον νοσοκομειακό σταθμό της Λήμνου.

Το ναυάγιο εντοπίστηκε σε βάθος 120 μέτρων από τον Ζακ Κουστώ (Jacques Cousteau) το 1975. Ο ίδιος και η ομάδα του ήταν οι πρώτοι που το εξερεύνησαν ένα χρόνο αργότερα.

Η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, για δεύτερη συνεχή χρονιά, πραγματοποίησε εποπτεία διά της καταδυόμενης αρχιτέκτονος-μηχανικού Αικατερίνης Ταγωνίδου, στις υποβρύχιες κινηματογραφήσεις που διεξήχθησαν από την «U GROUP MALTA LΤD» στο ναυάγιο «HMΗS BRITANNIC», στη θαλάσσια περιοχή ΒΔ της νήσου Κέας.

Οι καταδύσεις στο ιστορικό ναυάγιο του Βρετανικού πραγματοποιήθηκαν από τις 5 έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2014, και  έγιναν με τη χρήση υπερσύγχρονου βαθυσκάφους και ROV (Remotely Operated Underwater Vehicle), που μετέφερε το πλοίο «U-BOAT NAVIGATOR» από τη Μάλτα.

Στόχος της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων είναι μέσω των υποβρύχιων κινηματογραφήσεων με τα υψηλής τεχνολογίας μηχανήματα της  «U GROUP MALTA LΤD» να καταγράψει και να ελέγξει την κατάσταση του φημισμένου αυτού ναυαγίου.