Τρεις κυριακάτικες εκπαιδευτικές δράσεις έχει προγραμματίσει το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2014.

— «Οι εικόνες που μιλάνε»: Ποιες είναι οι «ομιλούσες εικόνες»; Πώς μιλάνε και τι λένε; Πότε εμφανίζονται και για ποιον λόγο;

Οι συμμετέχοντες στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν ένα ξεχωριστό είδος εικόνων που παρουσιάζεται στην περιοδική έκθεση με τίτλο «Ομιλούσες εικόνες. Η διάδοση του θρησκευτικού πίνακα στη Ρωσία και τα Βαλκάνια, 16ος-19ος αιώνας».

Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014 και ώρα 11:00. Απευθύνεται σε παιδιά από 11 ετών και πάνω.

— «Αιώνας και Καιρός: στιγμές απ’ το χρονικό του Χρόνου».

Ένας χριστιανικός τάφος του 6ου αιώνα, βυζαντινά νομίσματα, εικόνες, τοιχογραφίες και ζωγραφικοί πίνακες, επιλεγμένα αντικείμενα της μόνιμης έκθεσης γίνονται αφορμή για να γνωρίσουμε διαφορετικές όψεις της αντίληψης για τον Χρόνο στη μεσαιωνική και νεότερη εποχή.

Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς με θέμα: «Τα πρόσωπα του Χρόνου».

Θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014 (ώρα έναρξης 10:00 και 12.00). Απευθύνεται σε μικρούς (από 11 ετών) και μεγάλους.

— «Τάματα»: Τι είναι τα «αφιερώματα» (τάματα) και ποια ανθρώπινη ανάγκη εξυπηρετούν; Πώς ένας σύγχρονος καλλιτέχνης μπορεί να αξιοποιήσει παραδοσιακά θρησκευτικά πρότυπα για να εκφράσει σύγχρονους προβληματισμούς;

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχεδιάστηκε στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «Λατρευτικά – Δημήτρης Κοντός (1931-1996)» και ολοκληρώνεται με εργαστήρι κατασκευών.

Θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014 (ώρα έναρξης: 10.00 και 12.00) και απευθύνεται σε παιδιά από 8 ετών και πάνω.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν. Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 213 213 9507.