«Συναρπαστική έκθεση» που δείχνει «την προετοιμασία την πολιτιστική, την εμπορική, την κοινωνική του μεγάλου μακεδονικού και ελληνικού έπους της Ασίας, που πραγματοποίησε το ιστορικό τέκνο αυτής της περιοχής (σ.σ. της Πέλλας), ο Μέγας Αλέξανδρος», χαρακτήρισε ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας την έκθεση «Μακεδονικοί Θησαυροί», που διοργανώνει η ΙΖ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, στη διάρκεια των εγκαινίων της, την Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014.

Μοναδικοί θησαυροί από τις Αιγές και το Αρχοντικό (προκάτοχος της Πέλλας στα αρχαϊκά χρόνια, 7ος-6ος αι. π.Χ.) παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό, σε μια μεγάλη περιοδική έκθεση, με χρυσά στεφάνια, χρυσές μάσκες, κοσμήματα, χρυοποίκιλτα όπλα, μοναδικά γλυπτά, μετάλλινα, αλαβάστρινα και πήλινα αγγεία και πολλά ακόμη ευρήματα – «δώρα» της αρχαιολογικής έρευνας των τελευταίων 25 χρόνων από τις δύο πολύχρυσες νεκροπόλεις.

«Στόχος είναι μέσα από αντιπροσωπευτικά ευρήματα των δυο σημαντικότερων κέντρων της να παρουσιαστεί μια όσο το δυνατόν πιο πλήρης εικόνα του πολιτισμού στην καρδιά της Μακεδονίας στα αρχαϊκά και πρώιμα κλασικά χρόνια, την εποχή δηλαδή που συντελούνται οι θεμελιώδεις αλλαγές και μπαίνουν οι βάσεις για την εδραίωση του βασιλείου των Μακεδόνων», δήλωσε για την έκθεση η δρ Αγγελική Κοτταρίδη, διευθύντρια της ΙΖ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

«Είναι πολιτισμός να προστατεύεις και να αναδεικνύεις τον πολιτισμό σου», τόνισε στην ομιλία του ο υπουργός, ενώ λίγο αργότερα, σε δηλώσεις του, υπογράμμισε: «Αποστολή του υπουργείου Πολιτισμού είναι να αναδεικνύει το παρελθόν, όχι για να στρεφόμαστε αποκλειστικά σε αυτό, αλλά για να έχουμε το παρελθόν ως αφετηρία, ως υπερηφάνεια, ως δείγμα αξιοπρέπειας και για να μπορέσουμε να κάνουμε νέα βήματα επιτυχημένα, που τόσο ανάγκη τα έχει η Ελλάδα και που θα γίνουν, στηριγμένοι σε πολύ γερές και πολύ συναρπαστικές ρίζες. Ο ελληνικός λαός έχει πολύ ενδιαφέρουσες ρίζες γι’ αυτό κι έχει πολύ καλές προοπτικές».

Ο κ. Τασούλας δεν έκρυψε τον θαυμασμό του για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πέλλας, λέγοντας πως «θησαυρός της Μακεδονίας» δεν είναι μόνο τα χρυσά εκθέματα, αλλά «και αυτό το ωραιότατο μουσείο, που με έναν τρόπο διακριτικό και συνεσταλμένο, μέσα στο τοπίο το αρχαιολογικό, κρύβει όλο αυτό το παρελθόν και το παρουσιάζει», αλλά και για το αρχαιολογικό έργο που συντελείται στην περιοχή –τις προσπάθειες του ΥΠΠΟ, της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, της ΙΖ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων– χαρακτηρίζοντάς το σπουδαίο.

Στα εγκαίνια της έκθεσης, που θα φιλοξενείται στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας ως τις 30 Σεπτεμβρίου 2015, το «παρών» έδωσαν –μεταξύ άλλων– η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟ Λίνα Μενδώνη, βουλευτές, εκπρόσωποι των τοπικών και θρησκευτικών αρχών του νομού, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Πέλλας Γρηγόρης Στάμκος.

Οι ανασκαφές στην Πέλλα

Σε ό,τι αφορά το ανασκαφικό έργο στην Πέλλα, ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά τα εγκαίνια, επεσήμανε πως όλη η αρχαιολογική δουλειά που γίνεται στην Πέλλα και την ευρύτερη περιοχή χρηματοδοτείται κυρίως από το ΕΣΠΑ.

Διευκρίνισε, δε, πως «στην ευρύτερη περιοχή ξεπερνάει τα 35 εκατομμύρια ευρώ (η χρηματοδότηση) αυτή τη στιγμή και η Υπηρεσία έχει υποβάλει ήδη από τον Μάιο, για την επόμενη προγραμματική περίοδο, ένα πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα για έργα, ανασκαφές και κυρίως πολιτιστικές και φυσιολατρικές διαδρομές σε όλη την ευρύτερη περιοχή, οι οποίες θα αναδείξουν περισσότερο την ομορφιά των αρχαιοτήτων της περιοχής, αλλά και θα τις δέσουν ακόμη περισσότερο με τους επισκέπτες».