«Από την εντοπιότητα στην παγκοσμιοποίηση» τιτλοφορείται η έκθεση ζωγραφικής του Κώστα Σπυρόπουλου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, που θα διαρκέσει έως τις 14 Σεπτεμβρίου 2014. Μετά την τελευταία ατομική του έκθεση στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη, ο Κώστας Σπυρόπουλος επιστρέφει με 100 έργα, αντιπροσωπευτικά της πορείας του από το 1964 έως σήμερα.

Στην έκθεση περιλαμβάνονται αναφορές στην βυζαντινο-λαϊκή παράδοση, τον ελληνικού τύπου εξπρεσιονισμό, τον σουρεαλισμό και το μανιφέστο του μεταμοντερνισμού μέχρι και την κορυφαία ενότητα της καριέρας του, την ποπ αρτ. Ο Κώστας Σπυρόπουλος «ξεσηκώνει» αντιδράσεις με «τον Ιησού και την Coca Cola», προβληματίζει με «την Αμερική, το… sovlaki και τη μαζοποίηση», ενώ θέτει ζητήματα όπως τον κοινωνικό κομφορμισμό, τις πλασματικές ανάγκες ή την αστυφιλία.

Τη μεγάλη αναδρομική έκθεση του Κ. Σπυρόπουλου σχολίασε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιάννης Ανδριανός: «Σπάνια, η ταυτόχρονη ενασχόληση με την επιστήμη και την τέχνη αποδίδει εξίσου θετικά αποτελέσματα και στις δύο αυτές, συνήθως αντιδιαμετρικές, διακονίες. Η ζωή και το έργο του καθηγητή Κώστα Σπυρόπουλου είναι η απόδειξη ότι κάτι τέτοιο, αν και δύσκολο, είναι μολαταύτα εφικτό.

Η αναδρομική έκθεση στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών είναι μια ευκαιρία το κοινό να έρθει σε επαφή με τη μακρά και παραγωγική πορεία του καθηγητή Σπυρόπουλου. Ο φιλότεχνος επισκέπτης της έκθεσης θα έχει την τύχη να θαυμάσει τις ιδιαίτερες συνθέσεις που χαρακτηρίζουν σταθερά το έργο του καλλιτέχνη: Την υφολογική σύνθεση σχεδίου και χρώματος και τη θεματική σύνθεση παράδοσης και μοντερνικότητας, ελληνικότητας και διεθνούς αναφοράς. Υπό αυτή την έννοια, τα εκτιθέμενα έργα προσφέρονται όχι μόνο για αισθητική απόλαυση, αλλά και ως αφορμές για πολυδιάστατο αναστοχασμό».

Στα εγκαίνια, έγινε επίσης η παρουσίαση του λευκώματος με τίτλο «Κώστας Σπυρόπουλος: Ζωγραφική – Ένα από τα παιδιά μιας ηττημένης επανάστασης αφηγείται», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πασχαλίδη.