Όταν οι αρχαιολόγοι αναφέρονται στα υλικά πολιτισμικά κατάλοιπα και την ερμηνεία τους εννοούν την ανάγνωση του κάθε αντικειμένου που έρχεται στο φως κατά τη διάρκεια της ανασκαφικής έρευνας. Το κάθε αντικείμενο έχει κάτι να πει για τον άνθρωπο που το κατασκεύασε και αποτελεί ένα κομμάτι του παζλ της ερμηνείας του κοινωνικοπολιτικού-πολιτειακού περιβάλλοντος και των πιστεύω της εποχής του.

Αντίθετα με τα υπόλοιπα κατάλοιπα του υλικού πολιτισμού τα οποία μπορεί να έχουν διαφορετικές ερμηνείες ανάλογα με τις θεωρίες που ασπάζεται ο επιστήμονας-αναγνώστης, οι παραστάσεις των αγγείων είναι φλύαρες. Σκηνές καθημερινής ζωής, όπως συμπόσια και τελετές, μυθολογικές παραστάσεις που για τους ανθρώπους της εποχής τους απεικονίζουν τα ήθη και τα έθιμά τους καθώς και τα θρησκευτικά τους πιστεύω.

Η ομάδα Svoradov Theatre Group εμπνεόμενη από την αγάπη της για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, είχε την ιδέα να ζωντανέψει τις παραστάσεις αυτές. Με τη βοήθεια των αρχαίων κειμένων και μέσω της διαλεκτικής δραματοποίησης, το Σάββατο 12 Ιουλίου 2014 και ώρα 21:00, τα αγγεία θα ζωντανέψουν και θα μας διηγηθούν τη δική τους ιστορία, την ιστορία των ανθρώπων που τα κατασκεύασαν, σε μια παράσταση με τίτλο «Θρυμματισμένη Ανάμνηση».

Στον εδώ και χιλιάδες χρόνια καθαγιασμένο χώρο του Πανθεσσαλικού Ιερού της Ιτωνίας Αθηνάς, της ντόπιας χθόνιας θεότητας την οποία οι Θεσσαλοί άποικοι σεβάστηκαν και συνέχισαν να λατρεύουν αλλάζοντάς της απλώς το όνομα για να την κατανοήσουν, και δίπλα στον Κουάριο ποταμό, το κόκκινο ιερό ποτάμι της δυτικής Θεσσαλίας, θα δούμε να ζωντανεύουν οι σκηνές των αγγείων και θα ακούσουμε τους ήρωες των παραστάσεων των αγγείων να διηγούνται τη δική τους ιστορία κάτω από το ολόγιομο φεγγάρι του Ιουλίου.

Διοργάνωση: ΛΔ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Αρχική ιδέα-Σύλληψη: Ιωάννα Λιούτσια. Δραματουργική επεξεργασία: Ιωάννα Λιούτσια – Τριαντάφυλλος Μποσταντζής. 
Ηθοποιοί: Άγγελος Ζερμπίνος, Διονύσης Καραθανάσης, Ιωάννα Λιούτσια, Ράνια Παπακώστα, Παναγιώτης Ράιος.
 Σκηνοθεσία-Μουσική: Τριαντάφυλλος Μποσταντζής.

Πληροφορίες: http://ldepka.culture.gr,

https://www.facebook.com/ArchaiologikoMouseioKarditsas