Η ίδρυση και η λειτουργία των φάρων, από αρχαιοτάτων χρόνων, συνδέεται με τη γεωγραφική θέση κάθε χώρας και την ανάγκη του ανθρώπου να ταξιδέψει πέρα από τα γνωστά όρια και να ανακαλύψει την άκρη του κόσμου. Από τους αρχαίους χρόνους, τους βυζαντινούς μετέπειτα και την τουρκοκρατία ακόμη, οι φρυκτωρίες, οι βίγλες και οι πύργοι, στα νησιά και τα παράλια της ηπειρωτικής Ελλάδας, λειτουργούσαν και ως φάροι.

Οι πέτρινοι φάροι της χώρας μας αποτελούν παραδοσιακά βιομηχανικά μνημεία με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική κατασκευή, εξακολουθούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη και την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και είναι συνδεδεμένοι με τη ναυτική μας παράδοση.

Η Υπηρεσία Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού, στοχεύοντας στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας και την προβολή του Φαρικού Δικτύου της Υπηρεσίας Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού, σε συνδυασμό με την προώθηση του αθλητικού ιδεώδους, διοργανώνει, το Σάββατο 12 Ιουλίου 2014, νυχτερινό αγώνα δρόμου με την ονομασία «Από Φάρο σε… Φάρο», συνολικής απόστασης 24 χλμ.

Η εκκίνηση του αγώνα θα γίνει στο λιμάνι της Ναυπάκτου, στις 21:00, οι δρομείς θα διέλθουν από τους φάρους του Αντιρρίου και του Ρίου μέσω της γέφυρας και ο τερματισμός θα γίνει στον Φάρο του Δρεπάνου.

Δηλώσεις συμμετοχής στην ιστοσελίδα του Πολεμικού Ναυτικού: www.hellenicnavy.gr/el/ και στην ιστοσελίδα του αγώνα: www.helleniclighthouserun.gr/