Μια ακόμη σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη σημειώθηκε στο δήμο Μαλεβιζίου κατά τη διάρκεια των εκσκαφών για την κατασκευή του βιολογικού καθαρισμού των οικισμών Μονής, Κεραμουτσίου και Καμαρίου. Πρόκειται για έναν λαξευτό ομαδικό τάφο της Ύστερης Μινωικής περιόδου που βρέθηκε σε αγροτικό δρόμο, λίγο έξω από τη Μονή, ο οποίος περιείχε πήλινες σαρκοφάγους, αγγεία και πολλά άλλα ευρήματα.

Οι εργασίες διακόπηκαν προκειμένου η Αρχαιολογική Υπηρεσία να παρέμβει για την ανασκαφή και προστασία των αρχαίων θησαυρών. Μετά από εντατική έρευνα τα αρχαία αντικείμενα περισυλλέχθηκαν και μεταφέρθηκαν στα εργαστήρια συντήρησης της αρμόδιας ΚΓ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Κώστας Μαμουλάκης αφού ευχαρίστησε τους αρχαιολόγους και τα στελέχη της ΚΓ’ ΕΠΚΑ για την έγκαιρη και αποτελεσματική παρέμβασή τους, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη νέα αυτή αρχαιολογική ανακάλυψη που αναδεικνύει, όπως δήλωσε, τον μεγάλο πολιτιστικό πλούτο της ευρύτερης περιοχής του Μαλεβιζίου.