Τάφος της Γεωμετρικής Εποχής ήρθε στο φως στο Καβροχώρι του Δήμου Μαλεβιζίου κατά τη διάρκεια των εργασιών για τη μονάδα του βιολογικού καθαρισμού.

Συγκεκριμένα κατά τη διάνοιξη των τελευταίων τμημάτων των αγωγών για τα δίκτυα της μονάδας, οι εκσκαφείς αποκάλυψαν μικρών διαστάσεων κοιλότητα, η οποία όπως αποδείχτηκε αποτελούσε αρχαίο τάφο. Αμέσως, ο επιβλέπων αρχαιολόγος του έργου κ. Α. Λυριντζής σταμάτησε τους εκσκαφείς και ειδοποίησε την Αρχαιολογική Υπηρεσία, η αναπληρώτρια Διευθύντρια της οποίας, κ. Ι. Σερπετσιδάκη, μετέβη επιτόπου, όπως και ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης, μαζί με τους αντιδημάρχους Μανόλη Σαμόλη και Άρη Σαλούστρο.

Ο τάφος, που σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αρχαιολόγων χρονολογείται περίπου στον 9ο αιώνα π.Χ. και ανήκει στην κατηγορία των ομαδικών ταφών. Περιείχε περισσότερα από δέκα αγγεία, πολλά από τα οποία περιείχαν οστά νεκρών. Πιο σημαντικά αγγεία ήταν μια τεφροδόχος κάλπη και μια εξαιρετικής τέχνης οινοχόη.

Ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης σε δηλώσεις του εξέφρασε την ικανοποίησή του για το νέο αρχαιολογικό εύρημα που αναδεικνύει την πλούσια ιστορία του τόπου. «Με τόσα εργοτάξια στο δήμο Μαλεβιζίου, είναι σχεδόν αναμενόμενη η αποκάλυψη αρχαίων και γι’ αυτό σε κάθε μας έργο παρίστανται αρχαιολόγοι που επιβλέπουν τις εργασίες, όπως επιβάλλει άλλωστε κι ο αρχαιολογικός νόμος. Επιτελούν σημαντικό έργο και έχουμε πολύ καλή συνεργασία».