Γίνε μέλος
Αποστολή με email
Το email σας *
email φίλου *
CAPTCHA *
CAPTCHA Code *
Ανανέωση CAPTCHA
Μήνυμα
* υποχρεωτικά πεδία
Αποστολή
More
Ειδήσεις: Το έκθεμα του μήνα
Όλες οι φωτογραφίες
Αναθηματική στήλη αφιερωμένη στην Αρτέμιδα Περγαία. Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας.
- +
από Archaeology Newsroom

Από την Πέργη στην Αμβρακία

Αναθηματική στήλη

Μια αναθηματική στήλη, αφιερωμένη στην Αρτέμιδα Περγαία, επέλεξαν ως «Έκθεμα του Μήνα» για τον Ιούνιο του 2014 το Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας και η ΛΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Πρέβεζας-Άρτας, το οποίο παρουσιάζουν σε βίντεο που φιλοξενείται στο YouTube.

Η Περγαία Άρτεμις ήταν παλιά ανατολική θεότητα η οποία συγχωνεύτηκε με την ελληνική Άρτεμη. Αρχικά λατρεύτηκε στην Πέργη της Παμφυλίας, που βρίσκεται στη Μικρά Ασία. Αργότερα η λατρεία αυτή διαδόθηκε στην Αλικαρνασσό, τη Ρόδο, τη Λίνδο και γενικά στο ΝΑ Αιγαίο.

Στην Αμβρακία η Άρτεμις λατρευόταν ως Ηγεμόνη, η θεά που οδηγούσε τους αποίκους στη νέα τους πατρίδα, ή ως Αγροτέρα, η θεά της άγριας φύσης. Με την αναθηματική στήλη του Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας διαπιστώνεται για πρώτη φορά λατρεία της Αρτέμιδος Περγαίας στην ηπειρωτική Ελλάδα, λατρεία η οποία πιθανότατα μεταφέρθηκε στην Αμβρακία από Κορίνθιους αποίκους.

Η στήλη είναι κατασκευασμένη από ασβεστόλιθο και χρονολογείται στο β’ μισό του 4ου αι. π.Χ. Συντηρήθηκε στα εργαστήρια συντήρησης του Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας και σήμερα εκτίθεται στην Αίθουσα Α του μουσείου.

Γενική επιμέλεια: Χριστίνα Μερκούρη (αρχαιολόγος, Προϊσταμένη ΛΓ΄ ΕΠΚΑ). Επιμέλεια: Ανθή Αγγέλη (αρχαιολόγος). Δημιουργία βίντεο: Χρήστος Βέργης (συντηρητής αρχαιοτήτων). Εκφώνηση κειμένου: Ανδρομάχη Μπαλαδήμα (αρχαιολόγος).

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1. Δείτε το βίντεο στο YouTube, https://www.youtube.com/watch?v=YzhXmDRpZvY&feature=youtu.be