Μια ομάδα χάλκινων ειδωλίων ταύρων επέλεξαν ως «Έκθεμα του Μήνα» για τον Μάρτιο του 2014 το Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας και η ΛΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Πρέβεζας-Άρτας, παρουσιάζοντάς το σε βίντεο που φιλοξενείται στη σελίδα του Μουσείου στο facebook.

Τα ειδώλια βρέθηκαν το 1996-1997 στο οικόπεδο ΤΕΙ κοντά στον ιερό ναό της Αγίας Παρασκευής Άρτας, όπου η ανασκαφική σκαπάνη έφερε στο φως τμήμα του τείχους της Αμβρακίας. Στην εξωτερική πλευρά του τείχους βρέθηκε ένα ιερό το οποίο ήταν αφιερωμένο στον ποταμό Άραχθο ή τον θεό Ποσειδώνα.

Στο ιερό βρέθηκαν 8 χάλκινα ειδώλια ταύρων που αναπαριστούν τον θεοποιημένο ποταμό Άραχθο.  Επίσης βρέθηκαν 5 ουρές και 1 τμήμα ποδιού από μεγαλύτερα ειδώλια ταύρων.

Στην αρχαία Ελλάδα το νερό θεωρούνταν δώρο των θεών. Το νερό της βροχής προερχόταν από τον Δία ενώ το νερό των πηγών από την Ήρα. Επίσης πίστευαν ότι οι ποταμοί βοηθούσαν στην ευφορία της γης και στην απόκτηση πολλών παιδιών. Οι ποτάμιοι θεοί αποδίδονταν με τη μορφή ταύρου ή ταύρου με κεφάλι γενειοφόρου άνδρα.

Ο Άραχθος, όπως και άλλα ποτάμια, στα αρχαία χρόνια θεοποιήθηκε επειδή θεωρήθηκε ευεργέτης των περιοχών από τις οποίες περνούσε, αν και όταν πλημμύριζε, η ορμητικότητα των νερών του προκαλούσε μεγάλο φόβο. Ο ποταμός Άραχθος πρόσφερε στους κατοίκους της Αμβρακίας πλούτο, ευμάρεια και φυσική προστασία από τους εχθρούς.  Ένωνε και χώριζε την Αμβρακία από τον κάμπο της. Όταν ήταν ήρεμος τον διέσχιζαν οι κάτοικοι με πλωτά μέσα. Όταν πλημμύριζε γινόταν αδιάβατος. Η ανάγκη γεφυροποίησης του ποταμού προέκυψε από τα αρχαία χρόνια. Τα βάθρα του γεφυριού της Άρτας είναι χτισμένα με μεγάλους κανονικούς λίθους. Πιστεύεται ότι κατασκευάστηκαν κατά τους ελληνιστικούς χρόνους (εποχή του βασιλιά Πύρρου).

Τα ειδώλια βρίσκονται στην αίθουσα Α του Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας.

Γενική επιμέλεια: Χριστίνα Μερκούρη (αρχαιολόγος, Προϊσταμένη ΛΓ΄ ΕΠΚΑ). Επιμέλεια: Ανθή Αγγέλη (αρχαιολόγος). Δημιουργία βίντεο: Χρήστος Βέργης (συντηρητής αρχαιοτήτων).