Ένα από τα μικρά, αλλά ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα κτίρια στο κέντρο του κτήματος Τατοΐου, το βουτυροκομείο, που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ετοιμορροπίας, αποτέλεσε αντικείμενο μελέτης αποκατάστασης, την οποία εκπόνησε ο Σύλλογος Φίλων Τατοΐου και ενέκρινε το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ).

Πρόκειται για την πρώτη από μια σειρά μελετών για τα κτίρια του κτήματος Τατοΐου, που σκοπεύει να εκπονήσει και να δωρίσει στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού το μη κερδοσκοπικό σωματείο «Σύλλογος Φίλων Τατοΐου».

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου, Βασίλης Κουτσαβλής, ήδη έχει ξεκινήσει και η εκπόνηση της μελέτης για το υπασπιστήριο, ενώ θα ακολουθήσουν μελέτες για την οικία Στουρμ, το οινοποιείο και το ξενοδοχείο «Τατόιον». Η χρηματοδότηση των μελετών γίνεται με χρήματα που συγκεντρώνει ο σύλλογος από φίλους, χορηγούς και εκδηλώσεις.

«Γίνεται προσπάθεια από το υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία, σε ορισμένες περιπτώσεις, με τον Σύλλογο Φίλων Τατοΐου για την προετοιμασία και ωρίμανση μελετών αποκατάστασης των κτιρίων του κτήματος. Όλο αυτό εντάσσεται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό της ελληνικής Πολιτείας και των τριών συναρμόδιων υπουργείων για τη διαχείριση του συγκεκριμένου κτήματος», υπογράμμισε η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Το βουτυροκομείο χρονολογείται στα τέλη του 19ου αιώνα. Ήδη το 1891 διαφημιζόταν στον Τύπο της εποχής το βούτυρο που παραγόταν εκεί. Ως βουτυροκομείο λειτούργησε έως το 1953-1954 και μετά η παραγωγή μεταφέρθηκε στο κτίριο του γαλακτοκομείου, το οποίο διέθετε νεότερη τεχνολογία. Αργότερα μετατράπηκε σε μπακάλικο και στη δεκαετία του ’70 χρησιμοποιήθηκε ως κατοικία. Το κτίριο εγκαταλείφθηκε πλήρως το 2002.

Η μελέτη αποκατάστασης του βουτυροκομείου είναι η τέταρτη που εγκρίνεται από το ΚΣΝΜ για το Τατόι. Πριν από περίπου έξι μήνες είχαν εγκριθεί οι μελέτες αποκατάστασης της οικίας δασοφύλακα, της οικίας αρχικηπουρού και του κτιρίου «Γεννήτρια ηλεκτρικού ρεύματος» τις οποίες είχε εκπονήσει η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων Αττικής.

Σχετικά με τη μελέτη αποκατάστασης του βουτυροκομείου, τα μέλη του ΚΣΝΜ γνωμοδότησαν ομόφωνα υπέρ της έγκρισής της. Υπήρξε, ωστόσο, προβληματισμός για το κατά πόσον μπορεί να εγκριθεί μια μελέτη ενώ δεν έχει εκδοθεί ακόμα η κοινή υπουργική απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Πολιτισμού για τη χρήση που θα έχει κάθε κτίριο.

«Το κτίριο καταρρέει, γι’ αυτό προέχει η μελέτη αποκατάστασης. Είμαστε υποχρεωμένοι να λάβουμε άμεσα σωστικά μέτρα. Από εκεί και πέρα το αν θα εφαρμοστεί στο έπακρο η μελέτη έχει να κάνει και με τη χρηματοδότηση. Εμείς θέλουμε ώριμες μελέτες για να τις αξιοποιήσουμε εάν υπάρξει κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα», εξήγησε η γενική διευθύντρια Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων του ΥΠΠΟΑ, Ευγενία Γατοπούλου.

«Το θέμα της χρήσης μάς προβλημάτισε, αλλά είναι ένα μικρό κτίριο με ελάχιστες δυνατότητες χρήσης, που εάν λειτουργήσει ως παντοπωλείο ή βουτυροκομείο τότε δεν θα χρειαστεί να γίνουν διαφοροποιήσεις στη μελέτη», διευκρίνισε ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου Φίλων Τατοΐου, Δημήτρης Ιωαννίδης.

Όταν εκδοθεί η ΚΥΑ οι μελέτες θα χρειαστεί να τροποποιηθούν σε ορισμένα σημεία προκειμένου να εντάξουν την προβλεπόμενη χρήση και τις σχετικές με αυτήν ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες και στη συνέχεια να ξανασυζητηθούν στο ΚΣΝΜ.

Η ΚΥΑ θα συνταχθεί με βάση ολοκληρωμένο master plan του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθηνών, ο οποίος όμως καταργείται και οι υπηρεσίες του ενσωματώνονται στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκδοση της ΚΥΑ έχει «παγώσει» και λόγω των διαφωνιών ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς για τις χρήσεις που θα έχουν τα κτίρια του κτήματος, όπως η δημιουργία πολλών εστιατορίων και καφέ, για τα οποία εκφράζεται ο φόβος ότι θα αλλοιώσουν την ιδιαίτερη φυσιογνωμία του χώρου.