Μία εναλλακτική ξενάγηση στα εκθέματα μέσα από τη ματιά επτά λογοτεχνών της πόλης προγραμματίζεται στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στο πλαίσιο του εορτασμού της Νύχτας Μουσείων στις 17 Μαΐου (20:00-22:00) και της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων στις 18 Μαΐου (12:00-14:00), με θέμα «Οι συλλογές των μουσείων μας ενώνουν». Με κύριο στόχο τη σύνδεση των συλλογών του μουσείου και της λογοτεχνίας, σύγχρονοι λογοτέχνες της πόλης, έχοντας εμπνευστεί από ένα έκθεμα, μία αίθουσα ή γενικότερα τον βυζαντινό πολιτισμό, διαβάζουν ένα κείμενό τους στο κοινό. Η εκδήλωση πλαισιώνεται από κλασική οργανική μουσική Ρωμιών συνθετών της Κωνσταντινούπολης (17ος-20ός αιώνας), με ούτι και κοντραμπάσο.

Οι λογοτέχνες που συμμετέχουν στη δράση το Σάββατο 17 Μαΐου είναι οι Σάκης Σερέφας, Σοφία Νικολαΐδου και Πέτρος Μαρτινίδης και την Κυριακή 18 Μαΐου, οι Πασχάλης Λαμπαρδής, Δημήτρης Δημητριάδης, Γιώργος Σκαμπαρδώνης και Θωμάς Κοροβίνης.

Μουσική παίζει το σχήμα «Ολιγόχορδα», με τον Βασίλη Κασούρα στο ούτι και τον Γιάννη Κολοβό στο κοντραμπάσο.

Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι δωρεάν. Στις 18 Μαΐου η είσοδος στο Μουσείο είναι ελεύθερη.

Το πρόγραμμα

Νύχτα Μουσείων – Σάββατο 17 Μαΐου 2014

— 20.00: Σάκης Σερέφας (Αίθουσα 2 «Παλαιοχριστιανική πόλη και κατοικία»): «Λαπιθών 7».

Ένας έφηβος γιος κι ένας πατέρας. Κι ανάμεσά τους μια πιατέλα με ακροκώλιο, δηλαδή προσούτο. Το οποίο τους οδηγεί σε μια βυζαντινή έπαυλη στην οδό Λαπιθών 7, πίσω από τον Άγιο Δημήτριο. Εκεί ανακαλύπτουν τη βυζαντινή κυβερνοπάνκ Θεσσαλονίκη τους. Η οποία τους χωνεύει αργά μέσα της, όπως και τις μύγες που πετούν ορεξάτες στα νεκροστάσια.

«Ολιγόχορδα»: Βασίλης Κασούρας (ούτι) – Γιάννης Κολοβός (κοντραμπάσο).

— 20.30: Σοφία Νικολαΐδου (Αίθουσα 4 «Από την Εικονομαχία στη λάμψη των Μακεδόνων και των Κομνηνών»): «Πώς η κυρά Ευδοκία αφέντεψε στην Πρέσπα», «Είμαι ο Δραξάν, το λέω από την αρχή».

Αυτόνομα αποσπάσματα από το μυθιστόρημα «Πλανήτης Πρέσπα» (Κέδρος, 2002), μια μυθοπλασία που, εκτός των άλλων, αφορά τον 11ο αιώνα, μια βυζαντινή ανασκαφή και ένα χαμένο βυζαντινό χειρόγραφο.

— 21.00: Πέτρος Μαρτινίδης (Αίθουσα 6 «Το βυζαντινό κάστρο»): «Ο θάνατος είναι πάντα άδικος».

Διήγημα με θέμα την υπεξαίρεση μιας βυζαντινής εικόνας από την έκθεση Βυζαντινού πολιτισμού στο Λονδίνο το 2006 και την επίλυση του σχετικού γρίφου από νεαρό δημοσιογράφο της Θεσσαλονίκης. Το διήγημα είχε δημοσιευτεί στη συλλογή Ελληνικά Εγκλήματα, των εκδόσεων Καστανιώτη, με τον ίδιο τίτλο. Στο μουσείο θα αναγνωστεί μια συντομευμένη επανεπεξεργασία του.

Κυριακή 18 Μαΐου 2014

— 12.00: Δημήτρης Δημητριάδης (Αίθουσα 4 «Από την Εικονομαχία στη λάμψη των Μακεδόνων και των Κομνηνών»): «Η αρχή της ζωής», αποσπάσματα και σχόλια από το ομότιτλο θεατρικό έργο.

— 12.30: Πασχάλης Λαμπαρδής (Αίθουσα 6 «Το βυζαντινό κάστρο»): «Η κοιλάδα των σπαθιών», περίληψη του ομώνυμου βιβλίου. Πρόκειται για μυθιστόρημα για το Βυζάντιο του 11ου αιώνα.

«Ολιγόχορδα»: Βασίλης Κασούρας (ούτι) – Γιάννης Κολοβός (κοντραμπάσο).

— 13.00: Γιώργος Σκαμπαρδώνης (Αίθουσα 7 «Το λυκόφως του Βυζαντίου»): «Ο κυρ-Μανουήλ Πανσέληνος δεσπόζει», «Ούτε έναν κουβά νερό».

— 13.30: Θωμάς Κοροβίνης (Αίθουσα 10 «Το Βυζάντιο μετά το Βυζάντιο»): «Ο θησαυρός του Σακάτ-παζαρί».

«Ολιγόχορδα»: Βασίλης Κασούρας (ούτι) – Γιάννης Κολοβός (κοντραμπάσο).

Τα κείμενα που θα αναγνωστούν στην εκδήλωση θα συμπεριληφθούν σε έκδοση που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Ιανός.