Στο πρόγραμμα των φετινών Δημητρίων εντάσσεται μία πρότυπη για τα ελληνικά δεδομένα δράση με τίτλο Thesswiki project, που φιλοδοξεί να κάνει τη Θεσσαλονίκη γνωστή σε όλο τον κόσμο μέσα από τη Wikipedia.

Η δράση, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει από τον Απρίλιο με συστηματική δουλειά, κορυφώνεται με τη διοργάνωση Editathon στις 26 Σεπτεμβρίου στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, όπου πολίτες και φίλοι της πόλης από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα συγκεντρωθούν να συγγράψουν λήμματα σχετικά με την ιστορία και τον πολιτισμό της. Έμπνευση θα αποτελέσουν οι συλλογές των Μουσείων της Θεσσαλονίκης, τα οποία παραχώρησαν ανοικτό ψηφιακό περιεχόμενο στο πλαίσιο του Έργου και επέτρεψαν την επαναχρησιμοποίησή του μέσω του WikiCommons και της Wikipedia.

Επιπλέον στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις σε επιλεγμένα μουσεία της πόλης, ενώ σε επιλεγμένα σημεία θα τοποθετηθούν σήματα με QR codes, με τα οποία οι επισκέπτες θα λαμβάνουν στο κινητό τους πληροφορίες απευθείας  στη γλώσσα τους μέσω της Wikipedia.

Το έργο υλοποιείται από το Δήμο Θεσσαλονίκης και συντονίζεται από την εταιρεία PostScriptum, στο πλαίσιο των υπηρεσιών που παρέχει για την ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος φορέων και οργανισμών, σε συνεργασία με την ΕΕΛ/ΛΑΚ και την Ελληνική Κοινότητα Χρηστών της Βικιπαίδειας.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ και εδώ.