Το Μουσείο Καλών Τεχνών της Βέρνης θα πρέπει να εκτιμήσει πρώτα τα νομικά εμπόδια και την καλλιτεχνική αξία της αμφιλεγόμενης συλλογής του Κορνέλιους Γκούρλιτ προτού αποφασίσει εάν θα αποδεχτεί το κληροδότημα που του άφησε με τη διαθήκη του ο 80χρονος Γερμανός συλλέκτης, όπως ανακοίνωσε ο διευθυντής του ιδρύματος.

Η συλλογή του Γκούρλιτ, που αποτελείται από περισσότερα από 1.400 έργα τέχνης, κατασχέθηκε πριν από δύο χρόνια από τις αρχές καθώς υπήρχαν υποψίες ότι οι πίνακες είχαν αποκτηθεί παράνομα από τον έμπορο τέχνης Χίλντεμπραντ Γκούρλιτ κατά τη διάρκεια της ναζιστικής εποχής. Ο γιος του, ο Κορνέλιους, πέθανε την περασμένη Τρίτη, μετά από πολύμηνη ασθένεια.

Εάν το Μουσείο της Βέρνης αποδεχτεί την κληρονομιά και προσθέσει τους πίνακες στη συλλογή του, θα επιστρέψει μεμονωμένα έργα στους νόμιμους κληρονόμους των αρχικών ιδιοκτητών τους, είπε ο διευθυντής του, Ματίας Φρέχνερ, στο Γερμανικό Πρακτορείο. «Σε ορισμένες περιπτώσεις, θα πρέπει να επιστραφούν» τα έργα, τόνισε.

Μέχρι στιγμής πάντως το Μουσείο δεν έχει πλήρη εικόνα της συλλογής. «Θα πρέπει να εκτιμήσουμε πόσοι από τους πίνακες αυτούς είναι σημαντικά έργα της μοντέρνας τέχνης» και ποιοι από αυτούς διεκδικούνται από κληρονόμους των νόμιμων ιδιοκτητών τους, σημείωσε ο Φρέχνερ.

Ο «θησαυρός» του Γκούρλιτ περιλαμβάνει έργα πολύ γνωστών καλλιτεχνών όπως του Πάμπλο Πικάσο, του Ανρί Ματίς, του Φραντς Μαρκ, του Πάουλ Κλέε και του Μαξ Μπέκμαν. Η συνολική αξία της συλλογής πιστεύεται ότι ανέρχεται στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Η νεκροτομή που έγινε στον Γκούρλιτ έδειξε ότι ο θάνατός του οφείλεται σε φυσικά αίτια. Ο 80χρονος αντιμετώπιζε εδώ και πολλά χρόνια προβλήματα με την καρδιά του και πρόσφατα είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.