Η Εθνική Πινακοθήκη της Αυστραλίας, στην Καμπέρα, χωρίς καμία απολύτως αντίρρηση, δέχτηκε το επίσημο αίτημα της κυβέρνησης της Ινδίας για την επιστροφή του μπρούτζινου αγαλματιδίου του Σίβα, στο οποίο παριστάνεται ως θεός του χορού.

Εκπρόσωπος της Πινακοθήκης δήλωσε ότι το εν λόγω αντικείμενο, αξίας 5 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ, είχε ανατεθεί στη φροντίδα της αυστραλιανής κυβέρνησης, στο πλαίσιο του νομοσχεδίου περί Κινητής Πολιτιστικής Παράδοσης της Αυστραλίας.

Κατά τον ίδιο τρόπο, η Εθνική Πινακοθήκη Ν.Ν. Ουαλίας, δεν έφερε αντίρρηση στο αίτημα της κυβέρνησης της Ινδίας για την επιστροφή του πέτρινου αγάλματος του Σίβα, αξίας 300.000 δολαρίων.

Σημειώνεται ότι και τα δύο αντικείμενα είχαν αποσυρθεί από την έκθεση από τον περασμένο μήνα, αφότου δηλαδή η ινδική κυβέρνηση ζήτησε την επιστροφή τους. Η Εθνική Πινακοθήκη Αυστραλίας και εκείνη της Ν.Ν. Ουαλίας είχαν περιθώριο να διεκδικήσουν νομικά τα αντικείμενα μέχρι την 26η Απριλίου. Δεν το έπραξαν, αφήνοντας, εντούτοις, περιθώριο στην αυστραλιανή κυβέρνηση να το πράξει αν επιθυμεί.