Μια κεφαλή ειδωλίου ανδρικής μορφής επέλεξαν ως «Έκθεμα του Μήνα» για τον Απρίλιο του 2014 το Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας και η ΛΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Πρέβεζας-Άρτας, παρουσιάζοντάς το σε βίντεο που φιλοξενείται στη σελίδα του Μουσείου στο facebook.

Το ειδώλιο, που είναι κατασκευασμένο από πηλό και χρονολογείται στην Πρώιμη Κλασική Περίοδο, βρέθηκε το 1999 στο οικόπεδο Τριανταφύλλου-Λάμπρη, δίπλα στο ναό του Απόλλωνα, κατά τη διάρκεια ανασκαφικών εργασιών. Παριστάνει νέο άνδρα χωρίς γένεια, πιθανώς τον Απόλλωνα, ο οποίος εικονίζεται με αμυγδαλόσχημα μάτια, λεπτή μύτη και καλοσχηματισμένους βοστρύχους.

Μια από τις κύριες θεότητες που λατρεύτηκαν στην Αμβρακία ήταν ο Απόλλωνας, ο οποίος, σύμφωνα με τις γραπτές πηγές και τα αρχαιολογικά δεδομένα, ήταν ο προστάτης θεός της πόλης. Σύμφωνα με το μυθογράφο Αντωνίνο Λιβεράλι, ο θεός διεκδίκησε την κατοχή της Αμβρακίας μαζί με την Άρτεμη και τον Ηρακλή.

Ο Απόλλωνας στην Αμβρακία λατρεύτηκε ως Αγυιεύς. Η λατρεία αυτή είχε κορινθιακή προέλευση. Η λέξη Αγυιεύς χρησιμοποιήθηκε ως επίκληση στον θεό Απόλλωνα ο οποίος προστατεύει το δρόμο (αγυιά) αλλά και τους ταξιδευτές.

Στην Αμβρακία, σημαντική κορινθιακή αποικία, ο Απόλλων λατρεύτηκε ως προστάτης των αποίκων. Ως Αγυιεύς ο Απόλλωνας λατρεύτηκεκαι σε άλλες κορινθιακές αποικίες της βορειοδυτικής Ελλάδας.

Το ειδώλιο βρίσκεται στην αίθουσα Α του Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας.

Γενική επιμέλεια: Χριστίνα Μερκούρη (αρχαιολόγος, Προϊσταμένη ΛΓ΄ ΕΠΚΑ). Επιμέλεια: Ανθή Αγγέλη (αρχαιολόγος). Δημιουργία βίντεο: Χρήστος Βέργης (συντηρητής αρχαιοτήτων).