Από τις 28 Απριλίου έως και τις 4 Μαΐου 2014 το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο συμμετέχει στην πανελλήνια εκστρατεία που διοργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με θέμα «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές».

Οι επισκέπτες καλούνται να αναζητήσουν μέσα στο Μουσείο επιλεγμένα εκθέματα που σχετίζονται με το περιβάλλον (όπως με το νερό και το δέντρο) με τη βοήθεια δίγλωσσων ενημερωτικών φυλλαδίων που θα διατίθενται δωρεάν στην είσοδο του Μουσείου. Μέσα από τα εκθέματα αυτά διαφαίνεται η σημασία των στοιχείων της φύσεως στην καθημερινή και θρησκευτική ζωή των ανθρώπων της αρχαιότητας (συμβολικός ή μη χαρακτήρας).

Για τα παιδιά ηλικίας 5 έως 12 χρονών θα διατίθεται δωρεάν 2σέλιδο Α4 εκπαιδευτικό φυλλάδιο με κυνήγι θησαυρού σε επιλεγμένα εκθέματα του Μουσείου που σχετίζονται με το νερό.

Τέλος, σε σχολικές ομάδες Δ’, Ε’ και Στ’ Δημοτικού θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικό δρώμενο, με την απαγγελία του ποιήματος Ερυσίχθων του Καλλίμαχου και του ομηρικού ύμνου στη Δήμητρα, με συνοδεία αρχαίας λύρας και μουσικών επεισοδίων, ερμηνευμένων από τον μουσικοσυνθέτη Ν. Ξανθούλη και τη μουσειολόγο Δ. Καλεσοπούλου. Στο τέλος, θα ακολουθήσει συζήτηση με τα παιδιά για τις οικολογικές προεκτάσεις τους και τις βασικές αρχές της μουσικής στην αρχαία Ελλάδα. Θα δοθεί, επίσης, εκπαιδευτικό έντυπο στους μαθητές για ελεύθερη περιήγηση στο μουσείο, αναζητώντας αντικείμενα που σχετίζονται με το περιβάλλον. Διάρκεια εκπαιδευτικού δρώμενου: περίπου 60 λεπτά (Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση).

Διεύθυνση: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Πατησίων 44, Αθήνα. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 213214 4837, 213214 4813-14, e-mail: eam@culture.gr και predu.eam@culture.gr. Ηλεκτρονική διεύθυνση: www.namuseum.gr