Η εφαρμογή του εθνικού πιλοτικού προγράμματος για την αναβάθμιση των 33, πρώτων σε επισκεψιμότητα, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων της Ελλάδος ήταν το αντικείμενο της παρουσίας του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά σε υπηρεσιακή σύσκεψη που έγινε στο Μουσείο της Ακρόπολης, με τη συμμετοχή του υπουργού κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου και διευθυντικών στελεχών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Όπως έγινε γνωστό στη διάρκεια της σύσκεψης, από την 1η Απριλίου και έως τις 31 Οκτωβρίου, τα 33 μεγαλύτερα μουσεία της χώρας θα παραμένουν τελικά ανοιχτά από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, 7 ημέρες την εβδομάδα.

Ο κ. Σαμαράς ανακοίνωσε επίσης την εφαρμογή μέτρων κοινωνικής πολιτικής που θα διευκολύνουν την πρόσβαση στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους των οικονομικά αδύναμων κοινωνικών ομάδων. Στο εξής, όσοι διαθέτουν κάρτα ανεργίας, θα μπορούν να επισκέπτονται όλα τα μουσεία δωρεάν, ενώ, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Πρωθυπουργού, σύντομα αυτή η πολιτική θα επεκταθεί για τους ανέργους και σε άλλους πολιτιστικούς χώρους.

Η υπηρεσιακή σύσκεψη συνεχίστηκε και μετά την αποχώρηση του Πρωθυπουργού και ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα. Μεταξύ άλλων, έλαβαν μέρος: Η Γενική Γραμματέας του ΥΠΠΟΑ κα Λίνα Μενδώνη, η Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς κα Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, η Διευθύντρια Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων κα Νικολέτα Βαλάκου, η Διευθύντρια Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων κα Ευγενία Γερούση και η Διευθύντρια Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων κα Μαρία Λαγογιάννη.

Ακόμη, ο Πρόεδρος του ΔΣ του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων κ. Θεόδωρος Σούμπασης, καθώς και οι περισσότεροι από τους διευθυντές και τις διευθύντριες των Εφορειών Προϊστορικών, Κλασικών και Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στις οποίες υπάγονται διοικητικά τα σημαντικά μνημεία και οι αρχαιολογικοί χώροι που εντάσσονται στο φιλόδοξο σχέδιο που θα εφαρμοστεί από την 1η Απριλίου.