«Αναλύσεις χρωστικών στα αγγεία της κατηγορίας “Κερτς”: Το παράδειγμα της πελίκης της Πύδνας» είναι ο τίτλος της ανακοίνωσης που θα γίνει στο Αρχαιολογικό Συνέδριο για τις Ανασκαφές του 2013 στη Μακεδονία και τη Θράκη από τη Στ. Δρούγου, τον Α. Θάνο και τον Χρ. Κατσίφα.

Η ανακοίνωση αποτελεί μικρό δείγμα της μελέτης των ερυθρόμορφων αγγείων από τις νεκροπόλεις της αρχαίας Πύδνας. Συγκεκριμένα, παρουσιάζεται συνοπτικά η έρευνα –κυρίως χημική– των χρωστικών που χρησιμοποιούνται στα ερυθρόμορφα αγγεία του 4ου αι. π.Χ., τα γνωστά και ως Αγγεία «Κερτς». Επιβεβαιώνεται άλλη μία φορά η χαρακτηριστική πολυχρωμία των αγγείων αυτών, βασική προϋπόθεση της εντυπωσιακής πολυτέλειας τους.

Η ανακοίνωση θα γίνει την Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014 και ώρα 10.00 στην Αίθουσα Τελετών του παλαιού κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, στο πλαίσιο των εργασιών του Αρχαιολογικού Συνέδριου για τις Ανασκαφές του 2013 στη Μακεδονία και τη Θράκη, που πραγματοποιείται από 13 έως 15 Μαρτίου 2014.

Αρωγοί του Αρχαιολογικού Έργου είναι το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και η Επιτροπή Ερευνών του ΑΠΘ.