Την ετήσια επιστημονική διάλεξή του, αφιερωμένη στη μνήμη του ιδρυτή του, ακαδημαϊκού Μανόλη Χατζηδάκη (1909-1998), διαπρεπή βυζαντινολόγο, Γενικό Έφορο Αρχαιοτήτων, Διευθυντή του Βυζαντινού Μουσείου και του Μουσείου Μπενάκη, διοργανώνει όπως κάθε χρόνο το Κέντρο Έρευνας της Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης της Ακαδημίας Αθηνών.

Φέτος, θα μιλήσει ο αρχιτέκτων, τ. προϊστάμενος του Έργου Αποκατάστασης των Προπυλαίων της Ακροπόλεως, ΥΠΠΟ (Βραβείο Europa Nostra για την πολιτισμική κληρονομιά 2013) κ. Τάσος Τανούλας, διδάκτωρ ΕΜΠ, με θέμα «Τα χαράγματα στα Προπύλαια της Ακροπόλεως».

Στις επιφάνειες των τοίχων και των κιόνων των Προπυλαίων της Ακροπόλεως, διατηρείται ένας μεγάλος αριθμός χαραγμάτων που χρονολογούνται από την αρχαιότητα, τον μεσαίωνα και τα νεότερα χρόνια. Εξ αυτών έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς και από διάφορους μελετητές τριάντα έξι συνολικά.

Από το 1979 έως σήμερα, στο πλαίσιο της μελέτης της οικοδομικής ιστορίας των Προπυλαίων κατά τον μεσαίωνα, καταγράφηκε το σύνολο των σωζομένων χαραγμάτων. Στόχος ήταν, αρχικά, ο συσχετισμός των χαραγμάτων με τις αντίστοιχες οικοδομικές φάσεις του μνημείου. Παράλληλα, η Άννα Αβραμέα εντόπισε, στα κατάλοιπα του Κωνσταντίνου Κωνσταντόπουλου στο Νομισματικό Μουσείο, καταγραφές χαραγμάτων, μεταξύ των οποίων υπήρχαν και αρκετά αδημοσίευτα αλλά και κάποια που σήμερα είναι αφανή. Η συνεργασία των δύο επιστημόνων και οι προοπτικές μιας μελλοντικής δημοσίευσης ανακοινώθηκαν στο 9ο Συμπόσιο της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας το 1989. Η μελέτη και δημοσίευση των χαραγμάτων παρέμεινε σε εκκρεμότητα για μια μακρά χρονική περίοδο που σφραγίστηκε με τον απροσδόκητο θάνατο της Άννας Αβραμέα.

Η μελέτη, όμως, της οικοδομικής ιστορίας των Προπυλαίων από την ύστερη αρχαιότητα έως τις μέρες μας έχει ολοκληρωθεί και δημοσιευτεί, και έχουν αναγνωριστεί ακόμη περισσότερα χαράγματα, με αποτέλεσμα να είναι σήμερα γνωστά περισσότερα από 80 αδημοσίευτα χαράγματα. Κατόπιν αυτού, λοιπόν, το σύνολο του υλικού εντάσσεται σε συγκεκριμένες χωρικές και χρονικές συντεταγμένες, με βάση τις οποίες μπορούν να οργανωθούν και οι πληροφορίες ιστορικού, φιλολογικού, παλαιογραφικού και ανθρωπολογικού περιεχομένου που παρέχουν τα ταπεινά αυτά ίχνη των ανθρώπων επάνω σε ένα σπουδαίο μνημείο του δυτικού πολιτισμού.

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 4 Μαρτίου 2014, ώρα 7:00 μ.μ., στο Μέγαρο της Ακαδημίας Αθηνών, Πανεπιστημίου 28 και Σίνα, Αθήνα.