Τα θεαματικά ευρήματα που έφεραν στο φως οι ανασκαφές του Άρθουρ Έβανς στην Κνωσό κατά τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα έκαναν μεγάλη αίσθηση στην παγκόσμια κοινότητα. Σε μια εποχή που το Μοντέρνο Κίνημα αναζητούσε νέους τρόπους έκφρασης, μακριά απο το ελληνο-ρωμαϊκό παρελθόν, η εικόνα της πληθωρικής, φυσιοκρατικής τέχνης των Μινωιτών και της ελεύθερης, ασύμμετρης ογκοπλασίας της αρχιτεκτονικής τους ήταν φυσικό να προσελκύσει το ενδιαφέρον της καλλιτεχνικής πρωτοπορίας της εποχής, η οποία έβλεπε στις δημιουργίες αυτές μια εικόνα εξαιρετικά οικεία.

«Μινωική αρχιτεκτονική: μια οικεία έκφραση του μοντέρνου» είναι το θέμα ομιλίας της καθηγήτριας του ΑΠΘ Κλαίρης Παλυβού, που θα δοθεί την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014 και ώρα 19:00 στο αμφιθέατρο Σαράτση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο Βόλο. Πρόκειται για την εναρκτήρια διάλεξη του Μεταπτυχιακού Προγράμματος του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η κα Παλυβού: «Το ζήτημα της υποδοχής του Μινωικού πολιτισμού έχει δύο όψεις: η μία αφορά στις πιθανές επιρροές του στη διαμόρφωση των καλλιτεχνικών ρευμάτων των αρχών του 20ού αιώνα (Art Nouveau, Art Deco) και η άλλη στο ενδεχόμενο τα ρεύματα αυτά να επηρέασαν τόσο την ερμηνεία του μινωικού τρόπου ζωής όσο και την “ανασύνταξη” των μνημείων της Κνωσού. Υπάρχει όμως και μία τρίτη εκδοχή, αυτή της ύπαρξης κοινών χαρακτηριστικών χωρίς καμία άμεση διάδραση: δύο κόσμοι οικείοι σε ασύμπτωτες τροχιές».