Οι συνεργάτες του Κορνέλιους Γκούρλιτ δημιούργησαν έναν ιστότοπο προκειμένου να ενημερώσουν το κοινό για τη συλλογή έργων τέχνης που βρέθηκε στο σπίτι του 80χρονου, στην κατοχή του οποίου πιστεύεται ότι υπήρχαν και πίνακες που είχαν κλαπεί από Εβραίους την περίοδο του ναζιστικού καθεστώτος.

Με τον ιστότοπο αυτό (www.gurlitt.info) οι δικηγόροι και ο εκπρόσωπος του Γκούρλιτ, ο οποίος είναι γιος ενός εμπόρου έργων τέχνης που συνεργαζόταν με το Γ’ Ράιχ, θέλουν «να δείξουν την πρόθεσή τους για διάλογο με το κοινό αλλά και με όσους έχουν ενδεχομένως δικαιώματα» στα έργα αυτά.

Ο ιστότοπος, που έχει εμφανώς στόχο να υπερασπιστεί τον ηλικιωμένο, περιγράφει τη δική του εκδοχή της υπόθεσης μέσω ερωταπαντήσεων στα αγγλικά και τα γερμανικά.

Τον περασμένο Νοέμβριο τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν ότι την άνοιξη του 2012 στο διαμέρισμα του Γκούρλιτ στο Μόναχο βρέθηκαν περισσότερα από 1.400 έργα τέχνης μεγάλων ζωγράφων, όπως του Σαγκάλ και του Ματίς. Πρόσφατα, σε ένα άλλο σπίτι του 80χρονου στην Αυστρία εντοπίστηκαν άλλοι 60 πίνακες, μεταξύ των οποίων και έργα των Μονέ, Ρενουάρ και Πικάσο.

Το μεγαλύτερο μέρος από τη συλλογή των 1.400 σκίτσων, χαρακτικών και πινάκων πιστεύεται ότι κλάπηκε ή αποσπάστηκε εκβιαστικά από οικογένειες Εβραίων ή κατασχέθηκε από μουσεία πριν και κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.