Ο διευθυντής της Γλυπτοθήκης του Μονάχου, δρ Φλόριαν Κνάους, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Απαντώντας στην ερώτηση αν τα Γλυπτά θα έπρεπε να επιστραφούν στην Ελλάδα, τώρα που έχει δημιουργηθεί το υπερσύγχρονο Μουσείο της Ακρόπολης, ο δρ Κνάους εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα ωφελείται από τις συλλογές ελληνικής τέχνης που υπάρχουν στα μουσεία ανά τον κόσμο.

«Έχοντας την ευκαιρία να δουν ελληνικά γλυπτά ή αγγεία στο Λονδίνο, το Παρίσι ή τη Νέα Υόρκη, εκατομμύρια άνθρωποι μαθαίνουν ν΄ αναγνωρίζουν την ομορφιά και τη σημασία του ελληνικού πολιτισμού. Ερωτεύονται την Ελλάδα επειδή θαυμάζουν αυτά τα αριστουργήματα. Και γι’ αυτό αποφασίζουν να επισκεφτούν τη χώρα από την οποία προέρχονται τα συγκεκριμένα αντικείμενα τέχνης», υπογράμμισε.

Κατά τον ίδιο, η τέχνη του κόσμου, όχι μόνο η αρχαία ελληνική, έχει διασπαρεί σε πολλά μουσεία, πολλών χωρών, ως αποτέλεσμα της πορείας της Ιστορίας και όλες οι χώρες είχαν μεγάλες απώλειες από αυτή την άποψη. «Εδώ και πάνω από έναν αιώνα τώρα, υπάρχουν διεθνείς νόμοι που αφορούν τη διάθεση των αρχαιολογικών ευρημάτων. Με λίγες εξαιρέσεις, ο νόμος ορίζει ότι πρέπει να παραμένουν στη χώρα όπου έχουν βρεθεί. Πρέπει να σεβόμαστε αυτόν τον νόμο, αλλά δεν πρέπει να προσπαθούμε να γυρίσουμε πίσω τον τροχό της Ιστορίας. Η Ελλάδα και ιδίως το Μουσείο της Ακρόπολης και το Εθνικό Μουσείο έχουν ήδη να προσφέρουν στους επισκέπτες αφθονία αριστουργημάτων», κατέληξε.