Διάλεξη με τίτλο «Λαζάρηδες. Ένας μυκηναϊκός οικισμός στην ενδοχώρα της ανατολικής Αίγινας: περιβάλλον, φυσικοί πόροι και δραστηριότητες» θα δώσει η Καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Νάγια Πολυχρονάκου-Σγουρίτσα τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014, στις 18.00, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Σύμφωνα με την κα Πολυχρονάκου-Σγουρίτσα: «Στο τέλος του 15ου αι. π.Χ. έχουν δημιουργηθεί στην Αίγινα εγκαταστάσεις και στην ανατολική της πλευρά. Εκτός από τον περίφημο οικισμό της Κολώνας στη ΒΔ ακτή του νησιού, ο οποίος εξελίσσεται από το τέλος της 4ης χιλιετίας μέχρι τότε στη μεγαλύτερη δύναμη του Σαρωνικού, αναδεικνύεται, κοντά στο ημιορεινό και μεσόγειο σύγχρονο χωριό που ονομάζεται Λαζάρηδες, μια μυκηναϊκή θέση που ακμάζει από το δεύτερο μισό του 14ου και κυρίως τον 13ο αι. π.Χ.

»Από το περίπου 5% του οικισμού που έχει ανασκαφεί μέχρι τώρα έχουν αποκαλυφθεί συγκροτήματα δωματίων, δομημένων με πέτρα, η οποία υπάρχει άφθονη στην περιοχή, σε αρκετό ύψος και με πάχος που κάποτε φθάνει το 1 μέτρο. Η πολύ καλή ποιότητα των κατασκευών, τόσο του οικισμού όσο και του γειτονικού νεκροταφείου κτιστών θαλαμοειδών τάφων, και τα ποικίλα κινητά ευρήματα, που περιλαμβάνουν κεραμική, ειδώλια, μετάλλινα αντικείμενα, σφραγίδες, λίθινα και οστέινα τέχνεργα, προσφέρουν πολλαπλές πληροφορίες για τη διαβίωση και τις δραστηριότητες των κατοίκων της θέσης.

»Αν και η περιοχή δεν διέθετε εκτεταμένη εύφορη γη, υπήρχε αυτάρκεια γεωργοκτηνοτροφικών πόρων, ενώ επιπλέον η εμπορική και βιοτεχνική απασχόληση, σύμφωνα με το υλικό που έχει έρθει στο φως, φαίνεται ότι οδήγησε σε ευμάρεια που διατηρήθηκε για περίπου ενάμιση αιώνα. Εντούτοις, στις αρχές του 12ου αι. π.Χ. ο οικισμός εγκαταλείπεται, χωρίς να υπάρξει καταστροφή. Όπως προκύπτει από την ανασκαφή, οι κάτοικοι αφήνουν, φεύγοντας, τα υπάρχοντά τους στον οικισμό, πιθανόν διότι πιστεύουν ότι θα επανέλθουν. Επάνοδος δεν υπήρξε και τα σπίτια κατέρρευσαν σφραγίζοντας τα κατάλοιπα της ζωής στο χώρο αυτό, χωρίς μεταγενέστερες παρεισφρύσεις».

Η διάλεξη διοργανώνεται από την Εταιρεία των Φίλων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείο και θα πραγματοποιηθεί στο Aμφιθέατρο του Μουσείου (οδός Tοσίτσα 1).