Η γέννηση της νέας λίμνης του Ιλαρίωνα, στα όρια των νομών Κοζάνης και Γρεβενών, βυθίζει για πάντα κάτω από το νερό, μεταξύ άλλων, και τον αρχαιολογικό χώρο Λογκά Ελάτης, μια περιοχή που κατοικήθηκε αδιάλειπτα επί χιλιετίες, από τη Νεολιθική Εποχή έως τα Ελληνιστικά χρόνια.

Οι έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών επιτάχυναν την πλήρωση του ταμιευτήρα και η πλημμύρα που έχει σχηματιστεί αρχίζει να καλύπτει αργά τα κατάλοιπα των προϊστορικών κτισμάτων και των ταφικών συνόλων που αποκάλυψε τα τελευταία χρόνια η αρχαιολογική σκαπάνη.

Σχεδόν έναν χρόνο πριν, με ειδική επιχείρηση υπό την επίβλεψη του μηχανικού Δ. Κορρέ, είχε μετακινηθεί σε ράγες στην πλαγιά κατά 140 μέτρα το ιστορικό Μοναστήρι της Παναγίας Τουρνικίου, για να σωθεί από τον κατακλυσμό.

Οι αρχαιολόγοι της Λ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων βλέπουν με θλίψη αυτές τις ημέρες τη στάθμη του νερού να ανεβαίνει βασανιστικά και να καλύπτει σταδιακά τα ευρήματα που οι ίδιοι έφεραν στο φως τα τελευταία χρόνια, σε σωστικές ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν με χρηματοδότηση της ΔΕΗ.

Στα στρώματα της Νεολιθικής Εποχής και της Εποχής Χαλκού η αρχαιολογική σκαπάνη αποκάλυψε αρχιτεκτονικά κατάλοιπα κατοικιών με συνοδευτικούς λάκκους, πίθους και εστίες. Στα κινητά ευρήματα ανήκουν πήλινα αγγεία —τα περισσότερα μεγάλα αποθηκευτικά—, πήλινα ειδώλια, εργαλεία λίθινα, πελεκητά, οστέινα και από πυριτόλιθο και οψιανό. Επίσης, υφαντικά βάρη, οστέινες βελόνες και άλλα ευρήματα που δηλώνουν υφαντική δραστηριότητα. Σημαντικότατο εύρημα αποτελεί ένα χάλκινο τριγωνικό εγχειρίδιο (μαχαίρι) με τρεις οπές για την προσήλωσή του σε λαβή από άλλο υλικό.