Κάποτε τα ποτάμια στην Έδεσσα περνούσαν ακόμη και μέσα από τα σπίτια, καλύπτοντας τις ανάγκες μιας οικογένειας σε νερό και ύδρευση, αλλά και λειτουργώντας κατά κάποιο τρόπο σαν ένα είδος ψυγείου, αφού το δροσερό νερό διατηρούσε φρέσκα τα φρούτα, τα λαχανικά και τα τρόφιμα. Οι ποταμοβραχίονες της περιοχής, προτού διευθετηθούν στα σύγχρονα χρόνια για την εξομάλυνση της ροής τους, ήταν παρόντες παντού, διαμορφώνοντας κανάλια που διαπερνούσαν τις κατοικίες του τόπου.

Απομεινάρι της εποχής εκείνης αποτελεί το κανάλι που, παρόλο που δεν έχει πια νερό, εξακολουθεί να βρίσκεται μέσα στην οικία Τσάμη, ένα χαρακτηριστικό δείγμα τοπικής αρχιτεκτονικής, που φιγουράρει πάνω στο «φρύδι» της Έδεσσας, την παραδοσιακή συνοικία του Βαροσίου, που στέκεται πάνω στον βράχο της πόλης, δίπλα στους μύλους του υπαίθριου μουσείου νερού και τους καταρράκτες, με την καλύτερη θέα του τόπου.

Στην οικία Τσάμη ξεκίνησαν εργασίες αποκατάστασης προκειμένου να καταστεί επισκέψιμος χώρος πολιτισμού, στον οποίο το ενδιαφέρον του επισκέπτη φιλοδοξούν να προσελκύσουν το εν λόγω κανάλι αλλά και το τμήμα του αρχαίου τείχους της πόλης που θα ανασκαφεί, θα φωτιστεί και θα είναι ορατό κάτω από το γυάλινο δάπεδο που θα τοποθετηθεί. «Η οικία Τσάμη αγοράστηκε από τον Δήμο Έδεσσας με σκοπό να ανακαινιστεί και να καταστεί επισκέψιμη ώστε όσοι έρχονται στην πόλη να μπορούν να πάρουν μια εικόνα από τα παλιά σπίτια της», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ειδικός συνεργάτης του δημάρχου Γιώργος Μπλάγας.

Διευκρινίζει, δε, ότι ολόκληρη η συνοικία έχει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, λόγω της τοποθεσίας της και των παραδοσιακών ξενώνων που λειτουργούν πλέον εκεί σε παραδοσιακές οικίες που ανακαινίστηκαν.

«Ένα μεγάλο μέρος του Βαροσίου είχε καεί κατά την αποχώρηση των Γερμανών το ’44. Ήταν πάντα ένα σημείο της πόλης στο οποίο κρύβονταν οι αντιστασιακοί λόγω της μορφολογίας του τόπου, πάνω στον βράχο της Έδεσσας. Αυτό που έχει απομείνει σήμερα είναι χαρακτηρισμένος ως διατηρητέος χώρος και προσελκύει πάντα το ενδιαφέρον των επισκεπτών λόγω της αρχιτεκτονικής των παραδοσιακών σπιτιών», προσθέτει.

Το έργο αποκατάστασης του παραδοσιακού σπιτιού και της μετατροπής του σε επισκέψιμο χώρο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 855.000 ευρώ. Περιλαμβάνει δε εργασίες ανακατασκευής εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, οι οποίες υπολογίζεται να ολοκληρωθούν μέσα σε ενάμιση χρόνο.