«Αυτή τη στιγμή είμαστε σε θέση να “διαβάσουμε” και να “ακούσουμε” το 90% του Δίσκου. Αυτό είναι κάτι που θα επιθυμούσα να μοιραστώ μαζί με το κοινό του TEDx».

Αυτά λέει ο Άγγλος γλωσσολόγος ερευνητής Γκάρεθ Όουενς σε σχέση με την επικείμενη ομιλία του στο Ηράκλειο Κρήτης, στο πλαίσιο της διοργάνωσης TEDxHeraklion.

Ο Όουενς είναι ενός από τους σημαντικότερους σημερινούς ερευνητές των αιγαιακών γραφών της Εποχής του Χαλκού, που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα. Πτυχιούχος Κλασσικής Φιλολογίας και Αρχαίας Ιστορίας από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, ήρθε για πρώτη φορά να εργαστεί στην Ελλάδα το 1988, μετά από τη λήψη υποτροφίας του IKY με αντικείμενο τη μελέτη της Γραμμικής Β. Τόπος διεξαγωγής της έρευνας, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και διάρκειά της ένα εξάμηνο.

Το εξάμηνο όμως κράτησε…25 χρόνια! Ακαταπόνητος, ο Όουενς εκπόνησε επιτυχώς το διδακτορικό  του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με θέμα τη δομή της μινωικής γλώσσας, ενώ σήμερα ζει στην Κρήτη όπου συνεχίζει τη έρευνά του και εργάζεται στο ΤΕΙ Κρήτης (Ηράκλειο) ως συντονιστής Erasmus (έχει μάλιστα λάβει διάκριση ως πρεσβευτής του ERASMUS+ 2014-2020).

Τα τελευταία έξι χρόνια συνεργάζεται με τον Καθηγητή Τζον Κόουλμαν, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, σε μία εκτεταμένη έρευνα πάνω στην επιγραφή του Δίσκου της Φαιστού. Σκοπός του έργου είναι να συνθέσουν την καλύτερη δυνατή ανάγνωση του Δίσκου, που αποτελεί το «Ιερό Δισκοπότηρο» της μινωικής γλωσσολογίας.

Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στις 8 Φεβρουαρίου 2014 στο Cretaquarium-Θαλασσόκοσμος, στις Γούρνες Ηρακλείου, χώρο διεξαγωγής του TEDxHeraklion.