Δημήτριος Παντερμαλής, Σταματία Ελευθεράτου, Χριστίνα Βλασσοπούλου, Μουσείο Ακρόπολης – Οδηγός, Εκδόσεις Μουσείου Ακρόπολης, Αθήνα 2013, 324 σελ.

ISBN 978-618-80078-6-4 

Με περισσότερα από 300 εκθέματα και με τη συνδρομή εικόνων, προπλασμάτων, σχεδίων και αναπαραστάσεων, ο Οδηγός του Μουσείου Ακρόπολης προσφέρει μια πολύχρωμη εισαγωγή στον πλούτο και την ποικιλία των συλλογών του.

Με αφετηρία τα ίδια τα εκθέματα και γραμμένος από τους ανθρώπους που έστησαν την έκθεση, σκιαγραφεί τις πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές συνθήκες που γέννησαν τα αριστουργήματα της αθηναϊκής Ακρόπολης και αποκαλύπτει γνωστές και άγνωστες πτυχές ενός κόσμου που εξακολουθεί να τροφοδοτεί τη σκέψη και τα συναισθήματα του σύγχρονου ανθρώπου.

Στο πρόλογό του ο Πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης, καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Με τον Οδηγό αυτό μπορεί κάποιος να προετοιμάσει την επίσκεψή του, να έχει έναν έγκυρο συνοδό στον περίπατό του μέσα στις αίθουσες αλλά και μια ιδιαίτερη ανάμνηση της επίσκεψής του στο Μουσείο. Πρόκειται για έναν Οδηγό στον οποίο διατυπώνονται περιγραφές, απόψεις και ερμηνείες των αρχαιολόγων του Μουσείου. Φιλοδοξία μας είναι ο Οδηγός αυτός να ελέγχεται και να ανανεώνεται συνεχώς, να περιλαμβάνει τα τελευταία αποτελέσματα της αρχαιολογικής έρευνας και να ανταποκρίνεται με τον καλύτερο τρόπο στις προσδοκίες των επισκεπτών του Μουσείου».