Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τότε που το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού άνοιξε για πρώτη φορά τις πύλες του στο κοινό της Θεσσαλονίκης, και όχι μόνο, με την πρώτη του περιοδική έκθεση. Στο πλαίσιο του επετειακού αυτού εορτασμού το Μουσείο διοργανώνει την περιοδική έκθεση «Εκ Θεσσαλονίκης Φως», τιμώντας τη Θεσσαλονίκη ως γενέτειρα πόλη των αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου.

Η καθοριστική συμβολή των Θεσσαλονικέων αδελφών Κωνσταντίου-Κυρίλλου και Μεθοδίου στην επινόηση και καθιέρωση του τρίτου επίσημου αλφαβήτου της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης, του σλαβικού αλφαβήτου, και στη συνακόλουθη διάδοση του Χριστιανισμού στον κόσμο της σημερινής Κεντρικής Ευρώπης και όχι μόνο, αναδεικνύεται μέσα από την πρωτότυπη αυτή περιοδική έκθεση, η οποία έρχεται να πλαισιώσει τις παράλληλες δράσεις της Προεδρίας της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Μέσα από το υλικό της έκθεσης «φωτίζονται» η μεταβυζαντινή Θεσσαλονίκη και ο εν πολλοίς άγνωστος 9ος αιώνας, το πνευματικό και πολιτιστικό υπόβαθρο στην πόλη και την Κωνσταντινούπολη, η διπλωματική, ιεραποστολική και εκπολιτιστική δράση των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου στους Σλάβους της σημερινής Κεντρικής Ευρώπης, καθώς και ο απόηχος του έργου τους. Εκτός από το πλούσιο φωτογραφικό και εποπτικό υλικό, η έκθεση εμπλουτίζεται από επιλεγμένο αυθεντικό υλικό με προέλευση τις Συλλογές του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, της 10ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων καθώς και της Συλλογής Γεωργίου Τσολοζίδη. Το μεγαλύτερο μέρος του υλικού αυτού παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό και προέρχεται από πρόσφατες ανασκαφικές έρευνες.

Συγχρόνως, η νέα περιοδική έκθεση, η οποία παρουσιάζεται στο ισόγειο της πτέρυγας περιοδικών εκθέσεων «Κυριάκος Κρόκος» του Μουσείου, αποτελεί για τον επισκέπτη την απαραίτητη εισαγωγή στη φωτογραφική έκθεση χειρογράφων «Το φως των Γραμμάτων», η οποία φιλοξενείται ήδη από τον Νοέμβριο του 2013 στον άνω όροφο της ίδιας πτέρυγας, στο πλαίσιο του έτους 2013, αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου που ανακήρυξε ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

Πληροφορίες

«Εκ Θεσσαλονίκης Φως», 31 Ιανουαρίου – 2 Μαρτίου 2014 (Λεωφ. Στρατού 2, Θεσσαλονίκη). Εγκαίνια: Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014, ώρα 20.00. Επιμέλεια έκθεσης: Δρ Αγαθονίκη Τσιλιπάκου, Δρ Παναγιώτης Καμπάνης.

Συνεργαζόμενοι φορείς: 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, 10η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Συλλογή Γεωργίου Τσολοζίδη.