Εκπαιδευτική ημερίδα με τίτλο «Καλλιεργώντας δεξιότητες στο σχολείο. Από τη θεωρία στην ανάδειξη καλών πρακτικών» συνδιοργανώνουν το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας και η ζωγράφος-χαράκτρια και εκπαιδευτικός Θεοδώρα Χανδρινού.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις 22 Ιανουαρίου 2014 (15:30-19:00), στο Μέγαρο Διομήδη, έδρα του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Τράπεζας, στην οδό Γ΄ Σεπτεμβρίου 146.

Σκοπός της ημερίδας είναι η επιστημονικά τεκμηριωμένη προσέγγιση εκπαιδευτικών δράσεων όπως αυτές αναπτύσσονται στην ελληνική πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Επιχειρείται, επίσης, η πολυεπίπεδη ανάδειξη εφαρμογών από εκπαιδευτικούς διαφορετικών διδακτικών αντικειμένων. Με έμφαση στην καλλιέργεια δεξιοτήτων αναλύεται η μεθοδολογία που ακολουθείται στην εκάστοτε περίπτωση.

Μέσω της ανάπτυξης βιωματικών δραστηριοτήτων και γόνιμων καλών πρακτικών, οι συμμετέχοντες έρχονται σε επαφή με την ουσία και την πρακτική των καινοτόμων δράσεων στο σχολείο. Αναδεικνύεται επίσης η αξία της αμφίδρομης σχέσης που αναπτύσσεται ανάμεσα στο σχολείο και το μουσείο.

Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης στους συμμετέχοντες.

Τηλέφωνο επικοινωνίας για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: 210 8807799 (Μαρία Λεμπέση, υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Τράπεζας).

Ομιλίες

– «“Χαράζοντας” εικαστικά μονοπάτια αναπτύσσουμε τη συναισθηματική νοημοσύνη», Θεοδώρα Χανδρινού (Ζωγράφος – Χαράκτρια – Εκπαιδευτικός).

– «Η αξιοποίηση του μουσείου στην εκπαιδευτική διαδικασία», Μαρία Λεμπέση (Υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Τράπεζας).

– «Από την αρχαία στη σύγχρονη πόλη, με τα φτερά των πουλιών», Καλλιόπη Κύρδη (Εκπαιδευτικός, Υπεύθυνη πολιτιστικών θεμάτων στην Α΄ Διεύθυνση Αθηνών).

– «Θεραπεία μέσω της τέχνης. Τα ψυχολογικά οφέλη της αυτο-έκφρασης στην εκπαίδευση», Μαρινέλα Ρούσου (Ερευνήτρια PhD, Ακαδημία της Ρουμανίας, Iasi, Ινστιτούτο «Gh. Zane»).

– «Καλλιεργώντας δεξιότητες αγωγής υγείας στο δημοτικό σχολείο μέσα από το μάθημα της φυσικής αγωγής», Σωτηρία Καφέτση Αποστολοπούλου (Master of Management in Sports Management, ΠΕ11 Φυσικής Αγωγής).

– «Ο σχολικός κήπος ως πεδίο καλλιέργειας δεξιοτήτων», Αλεξάνδρα Τσίγκου (Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Α΄ βάθμιας Δυτικής Αττικής).

– «Η διαπραγμάτευση της ετερότητας στη σχολική τάξη μέσα από την ανάγνωση εικονογραφημένων ιστοριών», Θεοδώρα Τσιαγκάνη (Eκπαιδευτικός).

– «Το μάθημα της θεατρικής αγωγής ως εργαλείο στην ανάπτυξη δεξιοτήτων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση», Παναγιώτης Μανωλόπουλος (Διπλωματούχος χοροκινητικός-θεραπευτής, Ηθοποιός-Σκηνοθέτης, Εκπαιδευτικός).