Συνέρχεται αυτές τις μέρες, στην έδρα της Unesco, στο Παρίσι, η Επιτροπή για την «Προστασία των Πολιτιστικών Αγαθών εν καιρώ πολέμου», με στόχο την ανάληψη νέων δράσεων για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, γύρω από τις δραματικές συνέπειες στον πολιτιστικό τομέα που έχουν οι ένοπλες συρράξεις, όπως στη Συρία, στο Μάλι, τη Λιβύη κ.ά.

Στην Επιτροπή συμμετέχει και η Ελλάδα, που εξελέγη, μαζί με άλλες πέντε χώρες κατά την ψηφοφορία που προηγήθηκε για την ανανέωση των χωρών-μελών της Επιτροπής. Η ελληνική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής την πρέσβειρα στην Unesco Κατερίνα Δασκαλάκη, εξελέγη σχεδόν ομόφωνα, συγκεντρώνοντας 54 ψήφους σε σύνολο 59 ψηφισάντων.

Η εν λόγω Επιτροπή είναι συνδεδεμένη με το Δεύτερο Πρωτόκολλο της Σύμβασης της Χάγης (1954) για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών σε περίπτωση ένοπλων συρράξεων. Αποτελείται από 12 κράτη-μέλη, ανανεώνεται περιοδικά, ενώ η θητεία κάθε κράτους είναι τετραετής, διατηρώντας τη δυνατότητα επανεκλογής.

Αποστολές της Unesco επισκέφθηκαν ήδη το Μάλι και τη Λιβύη και έχουν καταγράψει την κατάσταση των πολιτιστικών αγαθών μετά τις εκεί συρράξεις. Οι παράνομες ανασκαφές αποτελούν ένα μεγάλο κεφάλαιο και ήδη έχουν παρατηρηθεί κατά συρροή στη Συρία. Ο μεγάλος κίνδυνος για τα ευρήματα είναι η διοχέτευσή τους σε διεθνή κυκλώματα και η πώλησή τους μέσω των οίκων δημοπρασιών.

Η Ελλάδα, η οποία συμμετέχει και στην Επιτροπή κατά της Διακίνησης Παράνομων Πολιτιστικών Αγαθών, θεωρείται ότι μπορεί να συμβάλει ιδιαίτερα με την πείρα και την τεχνογνωσία που διαθέτει.

Όπως σημειώνεται από την ελληνική αντιπροσωπεία, οι μικρές χώρες με μεγάλο πολιτιστικό παρελθόν θα πρέπει να συνασπισθούν και να πιέσουν, ώστε για κάθε πολιτιστικό αγαθό να υπάρχει πλέον ένας τίτλος προέλευσης και ιδιοκτησίας. Είναι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί η σχετική άρνηση των χωρών που διαθέτουν μεγάλα μουσεία και μεγάλους οίκους δημοπρασιών.

Στόχος της Επιτροπής είναι η ενσωμάτωση στις εθνικές νομοθεσίες μιας οδηγίας που να απαγορεύει την πώληση ενός πολιτιστικού αγαθού εάν δεν συνοδεύεται από τα στοιχεία ταυτοποίησής του.

Μαζί με την Ελλάδα, για την επόμενη τετραετία, εξελέγησαν η Αρμενία, η Γεωργία, το Μάλι, η Καμπότζη και η Αίγυπτος, ενώ τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής είναι το Βέλγιο, η Κροατία, το Αζερμπαϊτζάν, η Ιαπωνία, η Ολλανδία και το Ελ Σαλβαντόρ, η θητεία των οποίων λήγει σε δύο χρόνια.