Μετά από πολύχρονες αναβολές δρομολογούνται οι διαδικασίες για να αποκτήσει επιτέλους η Κύπρος νέο και σύγχρονο Αρχαιολογικό Μουσείο, στη Λευκωσία. Ο υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων, Τάσος Μητσόπουλος, ανακοίνωσε ότι η προκήρυξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για το νέο κτίριο του Αρχαιολογικού Μουσείου αναμένεται να γίνει εντός του 2014, εφόσον εγκριθούν πιστώσεις στον προϋπολογισμό του 2015 για τις δαπάνες που θα απαιτηθούν.

Ο υπουργός Συγκοινωνιών είπε ότι με πιστώσεις που έχουν πρόσφατα αποδεσμευθεί κατόπιν απόφασης του υπουργού Οικονομικών για την προώθηση του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού έγινε μετάφραση των εγγράφων, που έχουν ετοιμαστεί από το Τμήμα Δημοσίων Έργων, στα αγγλικά.

Πρόσθεσε ότι προωθήθηκε πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο, από το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, για τη σύσταση της Κριτικής Επιτροπής για τον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, στην οποία θα συμμετέχουν και δύο αρχιτέκτονες εγνωσμένου κύρους από το εξωτερικό. Η διαδικασία του διαγωνισμού, θα περιλαμβάνει δύο ξεχωριστά στάδια: το πρώτο στάδιο θα αφορά την υποβολή σκαριφημάτων ενώ το δεύτερο, την επιλογή οκτώ συμμετεχόντων για υποβολή προσχεδίων.

Ο κ. Μητσόπουλος είπε ότι «στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα μοντέρνο, διαχρονικό δημόσιο κτίριο, το οποίο θα αποτελεί σημείο αναφοράς στην περιοχή ανέγερσής του, σε βάθος χρόνου, διότι η αρχιτεκτονική είναι θεμελιώδες στοιχείο της ιστορίας, του πολιτισμού και του πλαισίου ζωής μας και αποτελεί μια από τις βασικές καλλιτεχνικές εκφράσεις στην καθημερινή ζωή των πολιτών και συγκροτεί την κληρονομιά του αύριο».

Ο υπουργός Συγκοινωνιών είπε ότι βάσει των σχεδιασμών της κυβέρνησης, σε μέρος του τεμαχίου που θα ανεγερθεί το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, στη Λευκωσία, προγραμματίζεται να ανεγερθούν, μέσω σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, και άλλες κτιριακές αναπτύξεις. Η δαπάνη για το έργο υπολογίζεται γύρω στα 10 εκατ. ευρώ.