Ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συμβουλίου Ρόναλντ Λόντερ επέκρινε τον εισαγγελέα της πόλης Άουγκσμπουργκ στη Γερμανία γιατί δήλωσε ότι θέλει να επιστρέψει ορισμένα από τα έργα τέχνης που βρέθηκαν στο Μόναχο στον ηλικιωμένο που τα κρατούσε κρυμμένα στο διαμέρισμά του επί δεκαετίες.

«Η διαγωγή του εισαγγελέα του Άουγκσμπουργκ δεν είναι καθόλου υποδειγματική», δήλωσε ο Λόντερ. Αφού κράτησε μυστική, επί δύο χρόνια, την ανακάλυψη των πινάκων, φαίνεται ότι τώρα ο εισαγγελέας θέλει «να ξεφορτωθεί το πρόβλημα που ήταν ανίκανος να χειριστεί σωστά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό είναι ανεύθυνο», είπε.

Στην ανακοίνωση που ανάρτησε στον ιστότοπο του Συμβουλίου ο Λόντερ επισημαίνει ότι κατά την άποψή του, η υπόθεση, που αφορά εκατοντάδες πίνακες, λιθογραφίες, χαρακτικά και σκίτσα πασίγνωστων ζωγράφων, θα έπρεπε να έχει αντιμετωπιστεί στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο και να μην αφεθεί στα χέρια ενός εισαγγελέα στο Άουγκσμπουργκ.

Η εισαγγελία προσπαθεί να ανακαλύψει ποιοι από τους πίνακες είχαν κλαπεί από τους Ναζί και ποιοι είναι οι νόμιμοι ιδιοκτήτες τους σήμερα. Εξετάζει ακόμη αν έχει επαρκή στοιχεία για να ασκήσει δίωξη στον 80χρονο Κορνέλιους Γκούρλιτ που υποστηρίζει ότι κληρονόμησε τα έργα από τον πατέρα του.

Στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες άλλων 590 έργων τέχνης

Η επιτροπή που ερευνά την υπόθεση ανακοίνωσε, μέσω εκπροσώπου, ότι θα αρχίσει άμεσα η δημοσιοποίηση των φωτογραφιών 590 έργων τέχνης. «Εκτός από τις φωτογραφίες των έργων που έχουν δημοσιοποιηθεί ήδη, θα αναρτηθεί ακόμη ένας σημαντικός αριθμός πινάκων στον ιστότοπο Lostart.de» που ανήκει στην ομοσπονδιακή υπηρεσία η οποία ερευνά υποθέσεις έργων τέχνης που χάθηκαν κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Πριν από μία εβδομάδα το Βερολίνο ανήρτησε τις φωτογραφίες 25 πινάκων, καθώς πολλαπλασιάζονταν οι επικρίσεις γιατί η έρευνα καθυστερούσε πολύ. Στη συνέχεια η γερμανική κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι θα δοθούν στη δημοσιότητα φωτογραφίες άλλων 590 έργων από τα συνολικά 1.406 έργα, τα οποία δεν αποκλείεται να είχαν κατασχεθεί από τους Ναζί.

Παράλληλα, η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Ίνγκεμποργκ Μπέργκρεν-Μέρκελ σχεδιάζει να έρθει σε επαφή με τον Κορνέλιους Γκούρλιτ, τον 80χρονο στο σπίτι του οποίου βρέθηκαν οι πίνακες, είπε ο εκπρόσωπος, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τους λόγους που επιβάλλουν αυτήν την επικοινωνία. Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, η υπουργός Δικαιοσύνης Σαμπίνε Λόιτχοϊσερ-Σναρενμπέργκερ τόνισε ότι «θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος για να μιλήσουμε με τον κ. Γκούρλιτ», ώστε να πειστεί ο ηλικιωμένος ότι οι πίνακες πρέπει να επιστραφούν στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους.