Δυο ιστορικές επιστολές του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, οι οποίες επρόκειτο να δημοπρατηθούν στις 20 Νοεμβρίου από τον οίκο Πέτρου Βέργου, περιέρχονται στο ελληνικό κράτος, με πρωτοβουλία του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Πάνου Παναγιωτόπουλου.

Οι σχετικές διαπραγματεύσεις έγιναν με τους κατόχους και δικαιούχους των δύο ντοκουμέντων της νεότερης Ιστορίας μας  και οι δυο επιστολές αποκτήθηκαν έναντι του ποσού των 4.000 ευρώ η καθεμιά.

Η πρώτη επιστολή γράφτηκε το 1822, απευθύνεται στον Δημητράκη Πλαπούτα και αποδεικνύει ότι η φράση «φωτιά και τσεκούρι», που έγινε γνωστή από άλλη επιστολή που έγραψε ο Κολοκοτρώνης το 1826, στην πραγματικότητα πρωτογράφτηκε τέσσερα χρόνια νωρίτερα. Εδώ ο Κολοκοτρώνης την επικαλείται στην προσπάθειά του να συνεγείρει τον κόσμο να βοηθήσει στην πολιορκία της Πάτρας.

Η δεύτερη επιστολή απευθύνεται στους Δημητράκη Πλαπούτα, Γεώργιο Δημητρακόπουλο και Νικόλαο Μπούκουρα, με ημερομηνία 17 Νοεμβρίου 1822, και περιλαμβάνει οδηγίες του Κολοκοτρώνη για τις μελλοντικές κινήσεις τους.